Linkovi

Stil odijevanja a la Britney Spears nije svima po volji (19/11/02) - 2002-11-20


Mnoge tinejđerke vole nositi odjeću nalik onoj Britney Spears - tijesne, nisko položene hlače, kratka majica i, između njih, razgolićeni pupak.

Međutim, jedna skupina školarki nije sretna s tako provokativnom i oskudnom odjećom. Učenice gimnazije Mountain View, u Phoenixu, u saveznoj državni Arizoni, ustanovile su da se kupovanje odjeće za školu svodi samo na oskudan izbor za njih neudobno preseksi odjeće.

No, umjesto da samo budu nezadovoljne ponudom odjeće na odjelima robnih kuća, posvećenih tinejđerima, ove su gimnazijalke odlučile nešto poduzeti. Ovih dana, one prikupljaju potpise na peticiju kojom se od trgovina traži da ponude raznovrsniju odjeću, među ostalim i onu koja bi se mogla nazvati - čednijom.

"Osjećam se daleko udobnije i sigurnije kada sam potpuno odjevena, a ne polugola," kaže Lisa Prince, jedna od nezadovoljnih gimnazijalki. "Sada se sve svodi na boju hlača i majica, a da niti jedne od njih ne dopiru uopće do trbuha."

Svoju peticiju, koja je već prikupila tisuću petsto potpisa, ova skupina školarki potkrijepljuje i konkretnim prijedlozima. Već su napravile skice ideja i priložile fotografije odjeće kakvu bi željele vidjeti na policama robnih kuća.

Njihove ideje jednakog su stila kao i odjeća koja je trenutno popularna među tinejđerima, ali donose i više tkanine, barem tamo gdje one ne žele biti razgolićene. Kako kažu, naravno da žele da im odjeća bude u skladu s modom, šaljiva i zgodna, ali, pritom, tvrde, adekvatna pokrivenost pružit će i željenu udobnost.

Osim što im se pruža prilika da se izbore za čedniji stil odijevanja i za druge tinejđerke, skupina gimnazijalki iz Phoenixa vrlo je ponosna što diže glas za svoja uvjerenja. "To je fantastično," kaže Joani Garret, "otkako smo započele ovu akciju, osjećam se kao potpuno nova osoba, kao netko čije je mišljenje vrlo važno."

A, da je važno, pokazuje reakcija barem jedne od robnih kuća s područja Phoenixa. Trgovačka kompanija Dillard već je naputila svoj odjel nabave da od dobavljača naruči odjeću kakvu žele autorice peticije, i to što prije.

XS
SM
MD
LG