Linkovi

Senat usvojio zakonski prijedlog o domovinskoj sigurnosti (20/11/02) - 2002-11-20


Senat Sjedinjenih Država usvojio je velikom većinom zakonski prijedlog o osnivanju Ministarstva za domovinsku sigurnost. Očekuje se da će predsjednik Bush ovu mjeru svojim potpisom pretvoriti u zakon sljedeći tjedan.

Novo ministarstvo uključivat će dijelove više od dvadeset agencija savezne vlade, a potezi na njegovom utemeljivanju predstavljat će najveću reorganizaciju vlade u posljednjih pedeset godina. Prijedlog o osnivanju ovog ministarstva Senatu je podnio senator Joseph Lieberman, iz savezne države Connecticut, nakon prošlogodišnjih terorističkih napada na Sjedinjene Države. "Ovo je veliko postignuće, povijesni dan u novom dobu neizvjesnosti u koje smo ušli nakon terorističkih napada 11. rujna prošle godine".

Ovaj je zakonski prijedlog usvojen u Zastupničkom domu prošli tjedan, no prije toga je bio zadržavan u Senatu mjesecima zbog stranačkih razmirica. Demokrati se protive zahtjevima predsjednika Busha da se uposlenicima ove agencije može lakše dati otkaz negoli drugim uposlenicima savezne vlade. Međutim, mnogi od njih su promijenili stajalište po tom pitanju nakon što su demokrati izgubili kontrolu nad Senatom početkom mjeseca. Kao jedan od razloga za njihov poraz navodi se upravo bitka oko pitanja domovinske sigurnosti. Recimo na kraju i to da je spomenuti zakonski prijedlog usvojen kasno sinoć i to s 90 glasova ZA i 9 PROTIV.

XS
SM
MD
LG