Linkovi

Bush: Dogovor o najvažnijim reformama u povijesti NATO saveza (20/11/02) - 2002-11-20


Summit u Pragu označava presudni trenutak Sjeverno-atlantskog saveza. NATO u sedam država Srednje i Istočne Europe upućuje poziv za učlanjenje. Također razvijaju se i novi oblici suprotstavljanja međunarodnim prijetnjama – poručio je američki predsjednik George Bush.

Predsjednik je rekao da sloboda ima svoje neprijatelje, te da se novi, veći NATO savez može suprotstaviti opasnostima poput terorizma, otpadničkih država te oružja masovnog uništenja.

"U Pragu će nove demokratske zemlje pojačati svoju sigurnost, a moćni će savez dobiti na snazi i pronaći novi smisao. Amerika i Europa će obnoviti svoje povijesno prijateljstvo koje još uvijek osigurava mir u svijetu."

Američki predsjednik je rekao da se savez, koji je nastao kako bi zaustavio sovjetski ekspanzionizam, sada treba sučeliti s opasnošću koju predstavljaju snage daleko od Europe. "Sučeljeni smo s opasnošću o kakvoj nikada nismo razmišljali, s opasnošću kakvu nikada ranije nismo vidjeli – a radi se o velikoj opasnosti."

Obraćajući se grupi studenata u glavnom gradu Češke, američki je predsjednik naglasio predanost Sjedinjenih Država jačanju mira u svijetu, te odlučnost Washingtona da podržava europske zemlje, kao i razvoj demokracije u Rusiji.

Praški će summit, kako se očekuje, uputiti pozive za učlanjenje sedam zemalja središnje i istočne Europe, čime će biti nastavljen proces započet 1999. godine, kada su članicama NATO saveza postale Poljska, Madžarska i Češka.

Predsjednik Bush je napomenuo da će se u Pragu također razgovarati o stvaranju novih Snaga NATO-a za brze intervencije, koje bi bile upućivane izvan Europe, u sastavu borbe protiv medjunarodnog terorizma.

Predsjednik Bush je napomenuo da će se u Pragu također razgovarati o stvaranju novih Snaga za brze intervencije, koje bi bile upućivane izvan Europe, u sastavu borbe protiv međunarodnog terorizma.

XS
SM
MD
LG