Linkovi

Razvojna banka EU sve je prisutnija u Hrvatskoj (20/11/02) - 2002-11-20


Europska investicijska banka razvojna je banka Europske Unije, njezinih 150 milijardi eura kapitala ulaže se u razvoj država – članica Europske Unije i zemalja s ugovornim odnosom s Unijom, dakle Unijinih partnera te, u izuzetnim slučajevima kakav je primjerice, bio prostor «zapadnog Balkana» temeljem posebne odluke i s državama koje tek trebaju ući u ugovorni odnos s Unijom.

Banka financijski podržava politiku Europske Unije stavljajući naglasak na harmoničan, održiv razvoj i jačanje svih vrsta povezanosti. Bančine su investicije odigrale značajnu ulogu u brzom pripremanju kandidatskih država za članstvo u Uniji, a sada se očekuje da će jednako tako složen posao obaviti intenzivirajući ulaganja u pet država jugoistočne Europe.

Banka ima pravo, točnije mandat, uložiti do 9,2 milijarde eura do 2007. godine. Podaci pokazuju da je 1999. godine razvojna banka u regiju plasirala svega 60 milijuna eura, lani je investirano 319 milijuna eura s planom da od ove godine pa do kraja srednjoročja prosjek ulaganja bude oko 400 milijuna eura godišnje, možda i više, zavisi o ambicijama investitora – banka osigurava do polovice iznosa investicije – ali i kvalitete projekata, kvalitete u smislu ekonomske isplativosti i doprinosa razvoju u okvirima šire europske ravojne strategije.

Hrvatska je veliki regionalni korisnik bančinih kredita s 206 milijuna eura. Glavnina iznosa odobrena je u ovoj godini – uostalom, nije bez razloga tvrdnja da je najveći gubitak stvoren desetljećem hrvatske izolacije baš izostanak kvalitetnih razvojnih sredstava EIB-a dobivenih pod veoma povoljnim uvjetima uz simboličnu kamatu i duge rokove otplate.

Najavljeno je da će se bančin unos u modernizaciju hrvatskih prometnica od 60 milijuna eura u prosincu povećati za još 50 milijuna namijenjenih poboljšanju regionalnih cesta u Hrvatskoj. Banka velik potencijal korisnih ulaganja nalazi u podršci razvoju malih i srednjih poduzeća no, tvrde u luxembourškom sjedištu EIB-a, hrvatska je strana prilično sporo startala realizacijom za sada dvaju kreditnih linija namijenjenih razvoju male privrede.

XS
SM
MD
LG