Linkovi

Suđenje Miloševiću: Nastavak svjedočenja svjedoka C-061 (19/11/02) - 2002-11-19


Danas je na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu, u procesu protiv Slobodana Miloševića ponovno svjedočio svjedok zaštićenog identiteta C-061. On je između ostaloga rekao da tzv. “Krajine” u Hrvatskoj nisu mogle opstati bez pomoći Beograda, te da su isključivo o njoj ovisile.

Etno-egoistička teza da se Srbi ne mogu tretirati kao nacionalna manjina vodila je sukobima i ratu, bila je pogubna za narode bivše Jugoslavije, a tezu su stvorile upravo vlasti u Beogradu, izjavio je drugog dana davanja iskaza zaštićeni svjedok C-061. Sudeći po materijalima koje je unio u ogromne dokaze Tužiteljstva, radi se o visokom dužnosniku "Krajine" u Hrvatskoj. Svjedok je rasvijetlio financijske spone Beograda i Knina, rekavši da su i SAO Krajina i Republika Srpska Krajina bile u potpunosti ekonomski i financijski ovisne o Beogradu. “One nisu mogle samostalno opstati, novac za vojsku i policiju iz Beograda je dopreman u gotovini, uglavnom iz primarne emisije Narodne banke.” – rekao je.

“Milošević o svemu odlučivao”

Svjedok je izjavio kako zna da je čak na ljeto 1995. godine, nedugo uoči operacije Oluja tadašnji zapovjednik "krajiške" vojske Mrkšić govorio da je transportirao novac iz Beograda. Narodnu su banku Jugoslavije formalno-pravno kontrolirale institucije Federacije, zapravo predsjednik Srbije, dakle Milošević, kojemu su se slali svi zahtjevi, a on ih potom prosljeđivao na realizaciju nadležnim ministrima i premijeru. Kod Miloševića se također išlo i za kadrovska pitanja, "sistem je funkcionirao na takav način", kazao je svjedok.

Vlasti "Krajine" faksom su iz Beograda, iz Miloševićeva kabineta, dobile nacrt Zakona o narodnoj obrani, jedan dokument Tužiteljstva – svjedok C- 061 potvrdio je da se radi o originalu – govori o sastanku tadašnjih lidera "Krajine" Hadžića i Martića s Miloševićem na kome je predsjednik Srbije odobrio plan oružanih snaga "Krajine" i prihvatio da Srbija financira 23 tisuće vojnika i policajaca. Premijera Borislava Mikelića u Beogradu su okrstili "upotrebljivim čovjekom" - što je svjedok čuo od predsjednika SR Jugoslavije Zorana Lilića. Nadalje, srpski su mediji do krajnosti preuveličavali zbivanja u Hrvatskoj stvarajući psihozu straha i nesigurnosti, rekao je svjedok – potvrdivši još jednom tezu optužnice o destruktivnoj ulozi medijske manipulacije

Milošević se, kazao je C-061, njemu osobno pohvalio još 1991. godine da on imenuje direktore najvećih medija i da je upravo imenovao direktora televizije. Dio svjedokova iskaza dat je, odlukom sudskog Vijeća, na zatvorenoj sjednici radi osjetljivosti iznesenih podataka.

XS
SM
MD
LG