Linkovi

Bush: 'Nikakva odluka o uporabi sile protiv Iraka neće se donijeti odmah' (20/11/02) - 2002-11-19


Presjednik Bush je izjavio kako se nada da će se američki saveznici iz NATO-a pridružiti Sjedinjenim Državama, ukoliko bude potrebno da se Irak razoruža uporabom sile. Ovo je predsjednik izjavio u interviewu koji je emitiran na češkoj televiziji neposredno prije njegova dolaska u Prag.

Predsjednik Bush je u spomenutom interviewu izjavio da želi da se Irak razoruža mirnim putem. Međutim, ukoliko irački čelnik Saddam Hussein odbije postupiti u skladu s time, američki je predsjednik rekao da će posegnuti za silom kao posljednjim utočištem. "Ako se odbije razoružati, mi ćemo povesti koaliciju onih koji su to spremni učiniti. I, naravno, nadam se da će naši prijatelji iz NATO saveza krenuti s nama".

Dužnosnici administracije predsjednika Busha predviđaju da će se na summitu NATO saveza usvojiti zajednička izjava podrške Ujedinjenim narodima glede Iraka, te da će neke članice ponuditi pomoć, ako američka vojna akcija postane vjerojatna. Međutim, predsjednik Bush je izjavio za češku televiziju kako se nikakva odluka o uporabi sile neće donijeti odmah. "Još nismo došli do točke u kojoj će trebati donijeti tu odluku, jer smo upravo započeli proces da se Saddamu Husseinu pruži šansa da pokaže svijetu hoće li se razoružati ili ne".

Predsjednik Bush prvi je čelnik NATO saveza koji je stigao na summit u Prag. Tijekom ovog skupa, u glavnom češkom gradu, devetnaest članica Saveza planira pozvati sedam zemalja iz središnje i istočne Europe da se pridruže NATO-u. A, poduzet će se i koraci prema stvaranju snaga NATO saveza za brzo razmještanje, koje bi mogle igrati značajnu ulogu u borbi protiv terorizma. Predsjednik Bush je izjavio da čak i najmanje zemlje člance saveza mogu nešto pridonijeti u toj borbi.

XS
SM
MD
LG