Linkovi

Predsjednik Bush će se u Pragu založiti za transformaciju NATO-a (19/11/02) - 2002-11-19


"Predsjednik Bush će u Pragu pokušati potaknuti NATO savez da se transformira” – javlja jutros “New York Times”. Iako je službena svrha predsjednikovog puta primanje novih članica u savez, on će također nastojati navesti ovu danas “škripavu” organizaciju da preuzme novu, agresivnu ulogu u borbi protiv terorizma. Kako kažu dužnosnici Bijele kuće, predsjednik Bush će u govoru studentima u Pragu pozvati NATO da organizira snage za brzo djelovanje, koje bi se u kratkom roku mogle uputiti bilo gdje u svijetu u okviru kampanje protiv terorizma. Mnogi visoki dužnosnici u Europi smatraju da je interes Amerikanaca za sudjelovanje u NATO savezu počeo jenjavati, pa se govor predsjednika Busha očekuje s velikim nestrpljenjem – piše “New York Times”.

“Christian Science Monitor” piše o novim trendovima u američkom viskom školstvu. U zadnje vrijeme – kako javlja ovaj bostonski dnevnik – studenti se sve više zanimaju za kriminalistiku, teologiju, računovodstvo i rad u zdravstvu. S druge strane, sve se manje studenata upisuje na studije informatike. Uzroci ovih trendova pripisuju se različitim društvenim pojavama – od zasićenosti tržišta informatičarima, pa do popularnosti krimi-serija i filmova i većem zanimanju za duhovne vrijednosti nakon terorističkih napada na New York i Washington – piše “Christian Science Monitor”.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today”, kao i mnogi drugi američki mediji, javlja da kontroverzna Atkinsonova dijeta može pomoći u smanjivanju razine kolesterola. Najnovije istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni jučer na godišnjem skupu Američke udruge za kardiologiju, pokazalo je da je Atkinsonova dijeta, koja počiva na drastičnom ograničavanju konzumiranja ugljikohidrata i neograničenom konzumiranju mesa, dovela kod ispitanika do većeg gubitka težine i smanjenja razine kolesterola od niskokalorične, nemasne dijete koju preporučuje većina znanstvenika.

XS
SM
MD
LG