Linkovi

Predsjednik Bush danas putuje za Prag (19/11/02) - 2002-11-19


Predsjednik Bush jutros kreće za Prag, gdje će na summitu NATO saveza izložiti svoje razloge za zauzimanje oštrog stava prema Iraku. Predsjednik se nada da će mu NATO iskazati podršku po pitanju Iraka.

Odlazak predsjednika Busha u Prag poklopio se s početkom rada prethodnice inspektorske ekipe Ujedinjenih naroda u Iraku. Očekuje se da će predsjednik u privatnim sastancima i javnim nastupima govoriti o važnosti razoružavanja Iraka. Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da će se o Iraku raspravljati, no da on neće dominirati summitom u Pragu.

"Irak je tipični ili čak najvažniji primjer prijetnje s kakvima će se NATO savez morati nositi u budućnosti. Bilo bi čudno da se o njemu na summitu ne govori, ali on ipak nije razlog zbog kojega je summit sazvan," kazala je.

Predsjednik Bush dolazi u Prag nakon diplomatske pobjede u Ujedinjenim narodima, odnosno, jednoglasnog usvajanja oštro sročene rezolucije o Iraku u Vijeću sigurnosti. Prema riječima gospođe Rice, predsjednik želi da sudionici summita odraze iste osjećaje po pitanju Iraka, no neće od njih tražiti da se obvežu pomoći u slučaju da Sjedinjene Države odluče razoružati iračkog čelnika Sadama Huseina silom.

"Vjerujem da ćemo od partnera iz NATO saveza čuti što su spremni i sposobni učiniti, ali to nije svrha ovoga summita, rekla je.

Gospođa Rice vjeruje da će sudionici summita objaviti političku izjavu o Iraku. Postoji nekoliko razloga zašto se ne očekuje i vojna deklaracija. S povratkom inspektora, težište je prebačeno na diplomatske napore. S druge strane, Njemačka bi se vjerojatno usprotivila izjavi u kojoj se govori o uporabi sile. Oštro protivljenje njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i njegove stranke američkoj politici prema Iraku izazvalo je napetosti u odnosima između Berlina i Washingtona. Predsjednik Bush ne namjerava se u Pragu sastati izravno s kancelarom Schroederom. No, o pitanju Iraka razgovarat će s čelnicima drugih zemalja zainteresiranim za to pitanje, kao što su Turska i Francuska.

Predsjednik Bush brani način na koji je ruski predsjednik Vladimir Putin postupao u krizi s taocima u moskovskom kazalištu kojom prilikom je poginulo najmanje 128 ljudi. Američki je predsjednik izjavio da je gospodin Putin donio neke izuzetno teške odluke, te da krivicu za poginule snose čečenski pobunjenici, a ne ruska vlada. Napomenuo je da se mora obračunati s teroristima al-Qaide koji infiltriraju Rusiju, dodavši da je na audio vrpci s navodim glasom Osame bin Ladena napad na moskovsko kazalište slavljen. Američki je predsjednik napomenuo da se nada kako će sukob s Čečenima biti riješen na miroljubiv način, putem političkog dijaloga.

XS
SM
MD
LG