Linkovi

Zaštićeni svjedok o povezanosti Beograda s pobunom Srba u Hrvatskoj (18/11/02) - 2002-11-18


Nastavak suđenja Slobodanu Miloševiću obilježili su svjedok zaštićen s dvije šifre te nove potvrde povezanosti Beograda s pobunom Srba u Hrvatskoj. Nakon jednotjedne stanke radi bolesti optuženoga proces je opet u zamahu. U klupi za svjedoke ponovno je osoba koja bi mogla postati "krunskim" svjedokom, istina svjedokom zaštićena identiteta. Čak je bilo i zabune oko šifre pod kojim se krije jer je očito da je danas predstavljeni svjedok C-061 ista osoba znana pod šifrom C-036, i sam osumnjičen, te stoga odlukom sudaca njegov odvjetnik Michael Peter Miller također prisustvuje davanju iskaza.

Usprkos izmijenjenom glasu i paravanu publika pretpostavlja tko je ovaj "insider" (a nije isključeno i "pokajnik") - član najužeg kruga oko Miloševića – no formalno otkrivanje svjedokovog identiteta strogo je zabranjeno i sud može sankcionirati prekršitelja zabrane.

Svjedoka C-061 ili C-064 Tužiteljstvo će, odlukom sudaca, ispitivati četiri dana iako je tražilo pet a jednako vrijeme pripada obrani, dakle Miloševiću i unakrsnom ispitivanju. Svjedok je u prvom danu davanja iskaza govorio o stvaranju "krajine" u Hrvatskoj. Srbi su bili podijeljeni, jedna je struja tražila autonomiju u granicama Hrvatske druga pak ujedinjenje svih Srba. "Nismo htjeli izdvajanje iz Hrvatske", kazao je ovaj lider hrvatskih Srba.

Dogovor predstavnika općina Donji Lapac, Knin i Obrovac s izaslanicima hrvatske Vlade o političkom rješenju statusa Srba potpisan je, no njegovim su zagovornicima otvoreno prijetili pripadnici srpske Službe državne bezbednosti koji su operirali na širem području Knina kao i lokalni ekstremisti predvođeni, prema svjedoku, Milanom Martićem.

Barikade su na prometnicama podignute nakon lažnih dojava da na općine sa srpskom većinom kreću hrvatske snage. Pismo Milana Martića u kome Martić od Beograda traži oružje originalno je, potvrdio je svjedok.

Srpska demokratska stranka na području "krajine" djelovala je po uputama Beograda, mada na startu nije imala njegovu potporu što se dogodilo tek kada je predsjednik SDS-a Jovan Rašković kontaktirao s Miloševićem.

Beograd je financirao "krajišku" policiju od 1991. do 1995. godine, a o stupnju povezanosti govori i detalj da je Služba društvenog knjigovodstva "krajine" bila dijelom srpske SDK. Suđenje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG