Linkovi

NYT: 'SAD postavljaju temelje za moguću vojnu akciju protiv Iraka' (18/11/02) - 2002-11-18


“Washington Post” javlja da će se predsjednik Bush na dolazećem summitu NATO saveza u Pragu koncentrirati na prioritetni zadatak proširenja i preobražaja saveza. Prema riječima savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleeze Rice, govor koji će predsjednik održati u srijedu studentima u Pragu bit će usredotočen na “njegovu viziju cjelovite, slobodne i mirne Europe”. Kako piše “Post”, zbog usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti, Irak neće biti glavna točka dnevnog reda, iako se američki dužnosnici nadaju da će NATO izraziti odlučnu podršku rezoluciji – piše “Washington Post”.

“New York Times” javlja da Sjedinjene Države “postavljaju temelje” za moguću vojnu akciju protiv Iraka. To uključuje – piše njujorški dnevnik – formaliziranje uloge saveznika u eventualnom napadu, obeshrabrivanje susjednih zemalja, poput Turske i Izraela da poduzmu vlastite akcije protiv Iraka, te donošenje odluke o tome – hoće li se za napad tražiti podrška Ujedinjenih naroda. Administracija je počela raditi na ovim ciljevima i prije početka inspekcija u Iraku kako bi potkrijepila prijetnju vojnom silom, ali i kako bi američke snage mogle krenuti u eventualnu akciju prije dolaska vrućeg vremena – piše “New York Times”.

Bostonski “Christian Science Monitor” piše o jednoj domaćoj ekonomskoj temi – dramatičnom porastu poreza na nekretnine. Diljem zemlje, lokalne vlasti, sučeljene s proračunskim manjkovima, posežu za sve većim porezima na nekretnine. Tako njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg predlaže povećanje poreza od 25 posto, dok bi kućevlasnici u Philadelphiji mogli uskoro plaćati i dvostruko veći porez od dosadašnjeg. Kako i cijene nekretnina rastu, tako povećanja poreza sve teže pogađaju vlasnike nekretnina – pogotovo siromašnije i starije, kojima prijeti opasnost da će zbog poreza ostati bez krova nad glavom – piše jutrošnji “Christian Science Monitor”.

XS
SM
MD
LG