Linkovi

'Kao da sam se susreo s djecom cijelog svijeta' - slikar Dino Trtovac o svojoj donaciji jednoj newyorškoj školi (24/11/02) - 2002-11-18


Od nedavno prostore jedne osnovne škole na Manhattanu krase dva djela hrvatskog slikara Dina Trtovca. Umjetnik je slike poklonio Javnoj školi 64. – kako glasi njezino službeno ime. Škola se nalazi u neporednoj blizini takozvane Nulte točke, gdje su se nalazili neboderi-blizanci Svjetskog trgovinskog centra.

U ostvarenju ove donacije surađivali su američko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj, američka Agencija za međunarodni razvoj te predstavništvo Američke trgovinske komore u Zagrebu.

Slikar Dino Trtovac predao je svoja djela predstavnicima škole na svečanosti koja je bila naslovljena “Hrvatsko sjećanje kroz umjetnost”.

Dino Trtovac: Radi se o školi koja me zaista impresionira. Škola je impresivna jer ima djecu iz čitavog svijeta, tako da sam se osjećao jako sretnim, kao da sam imao susret baš sa djecom iz čitavog svijeta. Svi su tako lijepi, različiti, ljubazni, uglavnom - svijet u malome, na jednom mjestu.

Žorž Crmarić: Kako je došlo do ideje da to bude upravo ta škola, na Manhattanu?

Dino Trtovac: Ja sam želio da te slike zapravo poklonim djeci stradalih na Manhattanu. To je sjećanje na taj događaj, te sam želio da se slike poklone toj djeci; tražio sam da to bude škola koja je najbliža mjestu tragedije.

Žorž Crmarić: Netko je primijetio da slike predstavljaju prijateljstvo Hrvatske i Sjedinjenih Država. Doživljavate li Vi to tako?

Dino Trtovac: Da, ja svakako to doživljavam tako i mislim da je to apsolutno potrebno prijatrljstvo. To je jedna lijepa gesta koju smo napravili.

Žorž Crmarić: Hoćete li nam još reći što je na tim dvijema slikama koje ste darovali školi?

Dino Trtovac: Ta su djela apstraktna. Ona su koloristička, meditativna, nemaju nikakvu određenu temu. To je baš moj rukopis, način kako ja slikam. A moj je uzor uvijek bilo američko slikarstvo, tako da sam jako blizak s tim.

Žorž Crmarić: Kad ste spomenuli američko slikarstvo, jeste li ranije izlagali u Sjedinjenim Državama?

Dino Trtovac: Da. Izlagao sam jednom, prije dvanaest godina, u informativnom centru bivše Jugoslavije. Sjećam se vrlo dobro te izložbe - bila je to jedna grafička mapa.

Žorž Crmarić: Vi ste i prošle godine trebali imati izložbu u New Yorku, koja je, zbog terorističkih napada, bila odgođena.

Dino Trtovac: Da, bila je odgođena i ja sam upravo pripremao i dogovarao tu izložbu. Međutim, kada se dogodio taj napad, onda se sve to produžilo, te do realizacije izložbe nije niti došlo. Upravo zato su me ljudi iz USAID-a pozvali da organiziraju izložbu u američkom veleposlanstvu, u Zagrebu.

Žorž Crmarić: Kada Vas i gdje u Sjedinjenim Državama možemo ponovno očekivati?

Dino Trtovac: Drago mi je da me očekujete; ja ću jako rado doći. Imam dosta mogućnosti u New Yorku i upravo gledam kako ćemo organizirati neku izložbu.

XS
SM
MD
LG