Linkovi

Umirovljeni general Hrvatske vojske Ivan Korade primio poziv haaškog Tribunala  (18/11/02) - 2002-11-18


Umirovljeni general hrvatske vojske Ivan Korade primio je danas poziv Haškog tribunala izvjestio je njegov odvjetnik Željko Olujić: “General Korade, kao što je i bilo naloženo u tisku u proteklim danima, danas je zajedno sa mnom u uredu za suradnju sa Međunarodnim sudom pravde preuzeo poziv, odnosno, zamolbu za razgovorom sa haškim istražiteljima i to u svojstvu osumnjičenika. To su podaci koje mi za sada znamo.”

Mediji špekuliraju da haaško tužiteljstvo sumnjiči generala Ivana Korada za akciju Južni Potez, koja je otpočela nakon Oluje u listopadu 1995. godine. To je ujedno i posljednja vojna operacija hrvatske vojske u kojoj je u dogovoru sa Armijom Bosne i Hercegovine oslobođen Mrkonjić Grad i u kojem je otvorena mogućnost napredovanja prema Banja Luci. Na inzistiranje međunarodne zajednice od tog se odustalo.

Prilikom ulaska u Mrkonjić Grad ubijen je zapovijednik IV gardijske brigade Andrija Matijaš-Pauk, a prema pisanju nekih novina kasnije je za odmazdu ubijeno stotinjak zarobljenika i civila. Korade je zapovijedao VII gardijskom brigadom koja je sudjelovala u ovoj akciji, ali koja je, koliko je za sada poznato, zaobišla Mrkonjić Grad.

Da li je u pozivu naznačeno bar razdoblje za koje se Korade sumnjiči pitali su novinari Olujića: “Za sada u toj obavijesti ne stoji i to je i razlog da ću ja stupiti u kontakt sa gospodom iz tužiteljstva Međunarodnog suda kako bi saznali što gospodu uopće zanima, i da se pripremimo za taj razgovor koji će u svakom slučaju sa naše strane biti temeljito pripremljen, jer general Korade nema što skrivati. On stoji iza svih svojih zapovijesti, svih svojih bitaka koje je vodio, a na žalost, evo vidite i vodi bitku danas s obzirom da ga gospoda iz Međunarodnog kaznenog suda, odnosno tužiteljstva opozivaju u svojstvu osumnjičenog."

Što se tiče generala Mladena Markača, bivšeg zapovjednika specijalne policije MUP-a, kojeg se pak prema medijima sumnjiči zbog akcije Medački Džep, on se vratio iz lova i danas je viđen u zgradi Sabora gdje je razgovarao sa bivšim ministrom unutarnjih poslova Ivanom Jarnjakom. U vladi očekuju da i Markač zaprimi poziv tijekom dana.

XS
SM
MD
LG