Linkovi

Što s jugoistočnom Europom nakon proširenja EU? (18/11/02) - 2002-11-18


Nakon stabilizacije jugoistočne Europe na redu je integracija slična onoj kandidatskih zemalja, predlaže većina specijalista za Balkan uključena u prve dijaloge rasprave o budućem nastupu Europske unije prema kontinentalnom jugoistoku.

Prve ideje kako će Europska unija tretirati prostor jugoistočne Europe nakon što završi proces proširenja stavljene su na stol. Ideje se kreću od zagovaranja izoliranog prostora "balkanske federacije" bez izgleda da uđe u Uniju – što zastupaju pojedinici – do raširenog stava da nakon proširenja Europska Unija pet zemalja jugoistočne Europe proglasi kandidatima, pridruživši ih državama koje se nisu uspjele ubaciti u sadašnji krug širenja.

Teza zagovornika stavljanja država u rang kandidata umjesto sadašnjeg veoma neodređenog statusa "pridruženih članica" ili, slikovitije, "kandidata za kandidate" jest da je Europska unija učinila veoma malo da bi ovim zemljama olakšala integracijski put. Osnovna bi promjena u nastupu Europske unije trebala biti aplikacija pravila i strategije stvorenih za kandidatske države na zemlje prostora jugoistočne Europe, dakle svrha svih vrsta asistencije postala bi ubrzavanje reformi i promjena koje vode uspješnom i brzom gospodarskom i socijanom uključivanju u Uniju – što je bitno različito od naravi sadašnje pomoći koja, u svojoj biti, posredstvom programa CARDS jugoistok Europe drži na sigurnoj udaljenosti od Unije.

Poruka većine analitičara je sljedeća: "Vrijeme je ustvrditi kako je prostor stabiliziran do mjere da ratovanja više neće biti, istovremeno priznajmo kako sve ove države proživljavaju bolnu gospodarsku tranziciju te našu pomoć moramo oblikovati na način da im sada pružimo ruku pomoći ekonomskom ojačavanju i koheziji u Uniju.

Značajan doprinos za novu taktiku koja će ove zemlje istinski, da tako kažemo, "vući" prema Europi, kao što je to učinjeno sa sadašnjim kandidatima, daje proračun Europske unije u kome će proširenjem ostati neraspodijeljeno do tri milijarde eura. Predlaže se da se 400 milijuna eura Unije investira u nov pristup pomaganju zemalja jugoistoka Europe.

Budući status regije definirati će se na summitu Zagreb II, u lipnju iduće godine u Solunu.

XS
SM
MD
LG