Linkovi

U Kuwaitu uhićen visoki član al-Qaide (17/11/02) - 2002-11-17


Kuvajtski dužnosnici su priopćili da je tamošnja policija uhitila visokog člana al-Qaide i tako spriječila planirani bombaški napad na jedan hotel u Jemenu, u kojem obično odsjedaju američki vojni dužnosnici. Kuvajtske vlasti kažu da je uhićeni koordinirao aktivnosti al-Qaide u području Perzijskog zaljeva te je priznao da je sudjelovao u planiranju prošlomjesečnog bombaškog napada na francuski tanker u Jemenu.

******

Britanska vlada pokušava umanjiti značaj medijskih izvješća prema kojima su teroristi namjeravali izvesti napad cijanidom u londonskoj podzemnoj željeznici. Britanski ministri tvrde da nema dokaza da je planirani napad uključivao bombu ili otrovni plin. Scotland Yard je uhitio trojicu muškaraca koji su planirali napad na podzemnu željeznicu. Uhićenici su pripadali skupini Sjeverno-afrički front koju se dovodi u vezu s al-Qaidom.

******

Teroristička mreža Osame bin Ladena je - kako se javlja - objavila novu izjavu u kojoj se prijeti novim terorističkim napadima u Sjedinjenim Državama. Jedan dopisnik arapske televizijske mreže Al-Jazeera priopćio je da je dokument od šest stranica dobio u srijedu. U izjavi koja je, kako kaže izvjestitelj Al-Jazeere, stigla od izvora u al-Qaidi, prijeti se novim napadima na New York i Washington.

Direktor Bijele kuće za domovinsku sigurnost, Tom Ridge, izjavio je da nova prijetnja ne sadržava ništa novog. On je također rekao da je postignut veliki napredak u borbi protiv al-Qaide, ali je naglasio da teroristička mreža Osame bin Ladena i dalje predstavlja prijetnju Sjedinjenim Državama. Gospodin Ridge je rekao da su tisuće uhićenih terorista dale vrijedne podatke o toj organizaciji dok je istodobno međunarodna koalicija zamrznula milijune dolara koje je posjedovala al-Qaida.

******

Buduća čelnica demokrata u Zastupničkom domu Kongresa, Nancy Pelosi izjavila je da demokratska stranka podržava napore predsjednika Busha u borbi protiv terorizma. Međutim, kako je rekla, američka administracija ne čini dovoljno kako bi se promjenio negativni imidž Sjedinjenih Država u muslimanskom svijetu i uklonili korijeni terorizma.

XS
SM
MD
LG