Linkovi

Film tjedna: Harry Potter i odaja tajni (17/11/02) - 2002-11-17


Čarobnjak, od kojeg je možda poznatiji bio samo Merlin, vraća se na velike ekrane. Nastavak je to filmske priče temeljene na popularnom romanu britanske spisateljice J. K. Rowling. Alan Silverman predstavlja film Harry Potter i odaja tajni.

Samo prije godinu dana, prvi film o Harryju Potteru potukao je mnoge rekorde. U drugom nastavku, mladi čarobnjak-pripravnik nastavlja svoje školovanje u školi čarobnjastva Hogwarts.

Harry i njegovi prijatelji Hermione i Ron moraju razriješiti novu misteriju, ulog je velik - od tajanstvene zle sile treba spasiti svoju školu, ali i svoj život.

Roditelji mlađe djece trebaju uzeti u obzir da je nastavak filma o Harryju Potter mračniji i mnogo napetiji od prvog filma. Međutim, redatelj Chris Columbus kaže da priča vjerno slijedi literarni predložak – roman britanske autorice J. K. Rowling:

"Ova knjiga je literarni predložak, a mi smo za film ipak morali pojačati neke scene, primjerice one s paukom ili onu u Odaji tajni. To smo morali učiniti jer se radi o ekranizaciji. Mislim da ovog puta moramo publiku odvesti na drugo mjesto, uz mnogo više uzbuđenja i napetosti."

Daniel Radcliffe, koji igra Harryja Pottera, zadovoljan je prilikom da dublje istraži borbu koju njegov lik vodi sa zlim silama, i ne smatra da je ovaj film isuviše ispunjen stravom jer ga - kako kaže - može pogledati svako dijete koje je doraslo čitanju knjige o Harryju Potteru.

"Mislim da svi imamo svoju tamnu stranu. Koliko god je želite pokazati, toliko vas to i plaši. Mislim da je svi imamo, pa je zato dobro da smo je mogli pokazati, pokazati da ne postoji savršena osoba. Sve to imate i u knjizi, pa ako odstranite neke od mračnih momenata u filmu, mislim da ga potkopavate. Pročitao sam knjigu i mislim da djeca koja dodju pogledati film nece biti uplašena."

Kenneth Branagh igra vrlo teatralnog Gilderoya Lockharta, profesora okultnih vještina na Hogwartsu. Od ostalih glumaca u postavi Harrya Pottera izdvojimo jos Maggie Smith, Alana Rickmana, Robbie Coltrane, te pokojnog Richarda Harrisa. Rupert Grint igra mladog Rona Waesleya, a Emma Watson tumači ulogu Hermione Granger.

XS
SM
MD
LG