Linkovi

"Divljaci" ponovno jašu (17/11/02) - 2002-11-17


“Washington Postu” jutros piše o novim sukobima motorističkih bandi diljem američkog Zapada. Ovaj puta u sukobu su dvije najveće bande – zloglasni Hell's Angelsi i Mongoli. Nakon niza FBI-ovih akcija tijekom osamdesetih, mnogi notorni “bikeri” završili su u zatvoru zbog preprodaje droga ili iznuđivanja. U međuvremenu, velik broj preostalih – sada već u srednjoj dobi – okrenuo se mirnom građanskom životu.

No, kako piše “Post”, izgleda da su bande u zadnje vrijeme regrutirale brojne nove pripadnike i oživjele svoje kriminalne aktivnosti. Situacija je eskalirala tako da i mjesta, koja su svojedobno pružala dobrodošlicu “bikerima” sada uvode nove mjere sigurnosti. Primjerice u mjestu Hollister u Californiji, vlasti su zabranile sve staklene boce – osim bočica za bebe. Podsjetimo, sukob motorističkih bandi u Hollisteru poslužio je kao inspiracija za film Marlona Branda o “bikerima” naslovljen “Divljak”.

Washingtonski se dnevnik na naslovnici bavi i jednom aktualnom političkom temom - razilaženjima između Washingtona i Ujedinjenih naroda oko inspekcija u Iraku. Administracija predsjednika Busha – piše “Post” – traži da se inspekcije provode vrlo agresivno, dok se glavni inspektor Hans Blix zalaže za nešto umjereniji pristup. Gospodin Blix pokušava promijeniti kulturu inspektora, koji su u ranijim inspekcijama izazvali duboko neprijateljstvo u Iraku korištenjem oštre taktike za pristup traženim objektima. Irak i druge arapske zemlje pozivaju gospodina Blixa, koji je angažirao više inspektora iz Sjedinjenih Država, nego iz bilo koje druge zemlje, da pokuša angažirati i inspektore iz arapskih zemalja.

“New York Times” javlja da Washington pretvara rog Afrike u “vojno čvorište”. Prema pisanju njujorškog dnevnika, po prvi puta otkako su se američke snage povukle iz Somalije, Sjedinjene Države jačaju svoju vojnu nazočnost u toj regiji. Ovoga je puta glavni cilj razmjestiti snage tako da mogu djelovati protiv ćelija al-Qaide u Jemenu i istočnoj Africi. Pentagon je također počeo koristiti Džibuti za obučavanje američkih vojnika za ratovanje u pustinji, dakle, u vještinama koje bi mogle dobro doći u mogućem ratu protiv Iraka – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG