Linkovi

Kako Amerika prisluškuje teroriste? - interview s kanadskim obavještajnim stručnjakom (16/11/02) - 2002-11-16


Stručnjaci za obavještajne aktivnosti upozoravaju da su primijetili intenziviranje komunikacija između terorista, što ukazuje da bi uskoro moglo doći do novoga napada. Američki dnevni listovi prenosi riječi stručnjaka, koji kažu da je takva pojava primijećena i prije ranijih napada. O čemu se zapravo radi? Ovo je pitanje Rebecca Ward postavila Davidu Ruddu, iz Kanadskog instituta za strateške studije.

Dnevnik Washington Post piše da je ovaj puta intenziviranje komunikacija među osumnjičenim teroristima primijećeno i prije nego što je na katarskoj televiziji al-Jazeera objavljen – kako se tvrdi - novi snimak s glasom Osame bin Ladena. Gospodin Rudd objašnjava kako se prate komunikacije među teroristima:

"Prate se radio signali, uglavnom razgovori putem mobitela, pa i telefonski razgovori, koji se prisluškuju. Treba imati na umu da Sjedinjene Države i njihovi saveznici imaju vrlo naprednu tehnologiju za elektroničko praćenje komunikacija. Teroristi i super-teroristi al-Qaide to dobro znaju. Zato vjerojatno poseban naglasak stavljaju na izravne kontakte između organizatora i izvršitelja napada. Naravno, izravni, osobni susreti mogu pobuditi sumnju, ukoliko teroristi moraju prijeći granicu da bi se sastali. Ipak, još su uvijek sigurniji od, primjerice, razgovora preko mobitela između Londona i Karačija.

Od terorističkih napada na New York i Washington čule su se brojne prijetnje, međutim novih napada u Sjedinjenim Državama nije bilo. Ipak, u međuvremenu, drugi dijelovi svijeta – poput Balija – doživjeli su razorne terorističke napade. David Rudd iz Kanadskog instituta za strateške studije upozorava da napad na Baliju ne treba olako pripisivati al-Qaidi. Kako kaže, teroristi al-Qaide nisu za njega preuzeli odgovornost, iako su ga pohvalili.

Što se tiče navodne najnovije bin-Ladenove poruke, u kojem se spominje napad na Baliju, gospodin Rudd ističe: "Također treba imati na umu da je ta traka snimljena ranije – možda i prije nekoliko tjedana. Ukoliko je doista tako, vjerojatno je snimljena kada su Sjedinjene Države i neki saveznici vršili pritisak na Vijeće sigurnosti da poduzme oštre mjere protiv Sadama Huseina. To je, vjerojatno, razbjesnilo al-Qaidu. No, ukoliko je najnovija prijetnja snimljena ranije, sada više nije tako vjerodostojna, jer su Vijeće sigurnosti i Irak odlučili surađivati."

Ipak – kaže gospodin Rudd – i najnovije upozorenje treba shvatiti vrlo ozbiljno, bez obzira čuje li se na snimku doista bin Ladenov glas ili ne. Prema riječima gospodina Rudda, al-Qaida je organizacija utemeljena na određenim idejama - o odnosu Islama i Zapada, ili o političkoj organizaciji Srednjeg istoka. Takve ideje – upozorava ovaj stručnjak - mogu preživjeti i smrt karizmatičnog čelnika poput bin Ladena.

XS
SM
MD
LG