Linkovi

Anketa: 60 posto Amerikanaca smatra rat s Irakom neizbježnim (16/11/02) - 2002-11-16


“60 posto Amerikanaca smatra da je rat s Irakom neizbježan” – javlja najtiražniji američki dnevnik “USA Today”. Prema anketi koju su proveli časopis Time i CNN, isti postotak Amerikanaca vjeruje da bi rat završio pobjedom Sjedinjenih Država, dok ih 30 posto smatra da bi rat stavio obje zemlje u svojevrsnu pat poziciju.

Što se tiče mogućeg trajanja rata, polovina ispitanika smatra da bi mogao trajati šest mjeseci ili duže, dok ih 40 posto vjeruje da bi bio okončan i brže. Isto tako, većina ispitanika vjeruje da povratak inspektora u Irak neće dati rezultate. 90 posto anketiranih smatra da će Sadam Husein zabraniti inspektorima pristup u određene objekte. Tek nešto više od polovine ispitanih podržava upućivanje američkih kopnenih snaga u Irak s ciljem svrgavanja iračkog predsjednika.

“New York Times” jutros piše o promjenama na kineskom vrhu. “Iako je Jiang Zemin odstupio s predsjedničke dužnosti, ipak je vlast ostala u njegovim rukama” – piše njujorški dnevnik. Bivši predsjednik je, naime, odmah imenovan čelnikom kineske Centralne vojne komisije, a i Stalni odbor Politbiroa uglavnom sačinjavaju njegovi pristaše. Kako se čini, novoimenovani predsjednik Hu Jintao za sada neće imati izbora u vođenju zemlje, no starija generacija kineskih dužnosnika ipak je na odlasku. Hu je uspio u vladu dovesti svoje tehnokrate i sada se može očekivati da će njegov utjecaj postupno jačati – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG