Linkovi

'Vinska detektivka' Carole Meredith - Prvi dio razgovora


U našoj nedavno započetoj seriji “Razgovori s kalifornijskim vinarima i vinskim stručnjacima,” današnji je gost dr. Carole Meredith, glasovita profesorica Odjela za vitikulturu i enologiju sveučilišta Kalifornije u Davisu.

Otkriće o rodbinskoj povezanosti zinfandela, tog “miljenika kalifornijskih vinograda,” i dalmatinskog plavca malog, odnosno crljenka i dobričića, rezultat je suradnje između znanstvenika zagrebačkog Agronomskog fakulteta i dr. Carole Meredith, jedne od vodećih stručnjaka u svijetu za genetsko ispitivanje sorata i otkrivanje njihova porijekla. Ona je bila ta koja je genetičkim istraživanjem i DNK metodom nedvojbeno potvrdila povezanost tih kultivara. Popularno, dr. Carole Meredith zovu “grapevine sleuth”, vinskom detektivkom.

Stručno, ona svoj posao objašnjava ovako: “Moja specijalnost je genetika, a to znači da proučavam stabilne karakteristike vinove loze, kako one mogu biti prenesene na njene potomke, kako i čime one određenu vrstu odlikuju i kako one, genetskim inženjeringom, mogu biti modificirane...Ja se bavim svim tim znanstvenim aktivnostima, ne samo analizom biljega DNK, ali ona je ta koja izaziva najveće zanimanje tiska i potrošača,” rekla je dr. Meredith.

Ali upravo je ta metoda način za pouzdano dokazivanje lozinog identiteta?

Apsolutno, odgovorila je dr. Meredith. “Iako za izvjesne loze,” dodala je, “ima i lakšeg i jednostavnijeg načina, mnogi koji našu pomoć traže često toga nisu svijesni – ponekad je dovoljno samo u vinograd otići, pogledati i usporediti, neki su kultivari tako karakteristični...Ne treba uvijek po odgovor u laboratorij ići,” naglasila je. Njen posao, ipak, odvija se na oba mjesta - manjim dijelom u vinogradu, većim u laboratoriju.

Za zinfandel se dugo vjerovalo da je jedina američka vinifera. Ozbiljniji napori ampelografa, genetičara, povjesničara, vinogradara...za rješenje misterija zvanog “zinfandel,” za pronalaženje njegovog porijekla, počeli su tek negdje 60-ih godina. Pitanje zinovog porijekla mučilo je ljubitelje vina, dakle, barem stotinu godina. Stoga je otkriće, potkraj prošle godine, za dr. Carole Meredith moralo biti ogroman trijumf...

“Davno je bilo,” rekla je dr. Meredith, “kad su u Americi mislili da je zinfandel američka sorta...to vjerovanje napušteno je bilo još onda kad je bilo utvrđeno da je zinfandel vitis vinifera, znači - evropska sorta...Ali unatoč tome, ljudi su voljeli vjerovati da je “kalifornijska” jer zinfandelu se u Kaliforniji poklanjala veća pažnja nego bilo gdje drugdje u svijetu, veća nego u zemlji njegovog porijekla, kojagod da je to bila, jer bila nam nepoznata. No, u Kaliforniji su ipak vjerovali da je sorta njihova jer oni su njene odlike istaknuli, oni njen karakter ostatku svijeta pokazali.”

Za dr. Meredith i njene suradnike u Davisu, otkriće o porijeklu zinfandela, točnije – o roditeljima plavca malog, samo je jedno u nizu sličnih. Cabernet sauvignon (on je bio njen prvi), chardonnay, pinot noir, merlot, petit syrah, mnogi drugi....svi su oni, kaže dr. Meredith - imigranti.

Osim riješavanja znanstvene zagonetke, koje su, za kalifornijsku vinsku industriju, koristi u otkrivanju njihovog točnog podrijetla?

“Dvije su važne, glavne...Kad znate odakle je loza potekla, onda znate i njeno prirodno okružje – klimu, količinu oborina, vrstu tla...na temelju tih podataka učite, uspoređujete ih s onima u svojem kraju, saznajete kojim je bolestima loza najpodložnija, koji su najbolji, njoj najprikladniji, načini uzgoja, što izbjegavati da se ne bi morali ponavljati...Druga važna korist za nas je – kad znamo da je lozi porijeklo Evropa, znamo da ćemo tamo obično naći, na istu temu, više varijacija, dakle podvrsta, nego što će to biti slučaj u Novom svijetu. Ako i kad naši vinogradari za njih pokažu zanimanje, znamo gdje ih potražiti i naći. Sa zinfandelom, dodala je dr. Meredith, nikad nismo znali gdje u Evropi tražiti nove podvrste stoga smo i osnovali nas Heritage Vineyard, vinograd u kojemu uzgajamo sve što smo mogli naći u starim, starim kalifornijskim vinogradima kako bismo mogli dobiti svaku, pa makar i najmanju, varijaciju zinfandela.....Ali sada, kad znamo odakle je, znamo i kamo poći za drugačijim, čak raznolikijim, možda i zanimljivijim varijantama, zanimljivijim klonovima, i pokušati ih pribaviti našim vinogradarima....”

“Međutim,” željela je naglasiti dr. Meredith, “roditelje zinfandelu još uvijek nismo našli....tu među mnogima vlada izvjesna konfuzija jer ono što jesmo pronašli to je da je dom zinfandelu na dalmatinskoj obali, ali roditelje njegove, njih nismo našli, našli smo roditelje plavcu malom – jedan je zinfandel, drugi dobričić.”

Potraga se, dakle, nastavlja, no ne toliko za dr. Carole Meredith, koja se nakon 22 godine rada na sveučilištu Kalifornija, u Davisu, sprema u mirovinu i jako veseli svoje vrijeme i pozornost posvetiti vlastitom vinogradu, koliko, rekla je, za njene kolege na zagrebačkom sveučilištu koji nastavljaju s radom na ispitivanju starih hrvatskih kultivara o kojima se vrlo malo ili još ništa ne zna. Oni su, dodala je, potpuno sposobni za provođenje vlastitih DNK analiza, daleko u budućnost, sve dok im, kako je rekla - ne ponestane grožđa!

Ali naš razgovor s dr. Meredith nastavlja se idućeg petka kad govori o popularnosti zinfandela u Americi, o praktičnoj koristi otkrića o njegovoj domovini za Hrvatsku, o hrvatskim vinima koja su se njoj, za njenih brojnih posjeta, najviše dopala, razlikama između ona dva - Plavca Malog i Zinfandela i.. o ručku kod jednoga Joze koji zaboraviti neće “dok je živa!”

Povezano

XS
SM
MD
LG