Linkovi

Izvršena smrtna kazna nad Mirom Aimalom Kasijem (15/11/02) - 2002-11-15


Nad pakistanskim muslimanskim ekstremistiom Mirom Aimalom Kasijem sinoć je izvršena smrtna kazna za ubojstvo dvoje uposlenika Središnje američke obavještajne agencije CIA-e, koje je izvršio 1993. godine. Vlasti u zatvoru, u kojem je obavljeno pogubljenje, proglasile su ga mrtvim u 3 sata i 7 minuta jutros po srednje europskom vremenu. Glasnogovornik zatvora je izjavio da je uoči izvršenja smrtne kazne injekcijom Kasi mirno ponavljao 'nema drugog Boga do Alaha' na svom materinjem jeziku. Isti je glasnogovornik rekao kako je svoje posljednje sate Kasi proveo u društvu svoje dvojice braće, te da je kao posljednje jelo pojeo prženu rižu, banane i jaja.

Članovi obitelji izražavaju nadu da će im biti dopušteno prebaciti njegovo tijelu u Pakistan da tamo bude pokopano. Guverner savezne države Virginije odbio je molbu za pomilovanjem, napomenuvši da je Kasi priznao ubojstva i nije pokazao nikakve znakove žaljenja. Napomenuo je da je smrtna kazna prikladna za ovaj slučaj. Prije toga Vrhovni sud Sjedinjenih Država nije htio intervenirati u ovom slučaju. Američko Državno tajništvo upozorilo je Amerikance da bi izvršenje smrtne kazne nad Kasijem moglo pokrenuti val terorističkih napada na američke interese u inozemstvu. Međutim nekoliko dana prije pogubljenja, Kasi je izjavljivao u televizijskim interviewima kako ne podržava napade na američke civile i da ne želi da militanti izvrše odmazdu u njegovo ime.

U istim je interviewima Kasi govorio da će uvijek postojati ljudi spremni napasti Sjedinjene Države dok zemlja bude provodila sadašnju vanjsku politiku. Uposlenike CIA-e je nazvao 'metama na koje se napad može opravdati'. Nakon ubojstva ispred središta CIA-e 1993. Kasi je pobjegao u Afganistan, a potom u Pakistan gdje je 1997. uhićen i prebačen u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG