Linkovi

Počinje nova sezona američke sveučilišne košarkaške lige  (14/11/02) - 2002-11-14


Nova sezona američke sveučilišne košarkaške lige (NCAA) počinje večeras turnirom koji se igra u Madison Square Gardenu u New Yorku. U prvoj utamici sastaju se sveučilišta Oklahome i Alabame. Obje ekipe visoko kotiraju na popisu ovosezonskih favorita te se očekuje uzbudljiva utakmica. Od ostalih sveučilišta stručnjaci, kao favorite, izdvajaju momčadi Arizone, Kansasa , Pittsburga, Texasa, Duke-a i Floride. Prošlogodišnji prvak, ekipa sveučilišta Maryland je i ove godine jaka iako je predsezonske rang-liste smještaju tek između 10-og i 15-og mjesta.

Sveučilišna košarka je, inače, po gledanosti drugo najpopularnije sportsko natjecanje u Sjedinjenim Državama, odmah iza profesionalnog američkog nogometa. Gledateljstvo voli tehničke nedotjeranu, ali vrlo požrtvovnu igru mladih košarkaša koji igraju gotovo isključivo za čast svojeg sveučilišta. Istina, neki od njih će dobiti priliku da zaigraju jednog dana u NBA profesionalnoj ligi, ali većina će karijeru okončati s prestakom studiranja. Taj pomalo zastarijeli koncept, uistinu amaterskog sporta, pomaže i stvaraju fanatične navijačke odanosti, obično među lokalnim stanovništvom, te sadašnjim i bivšm studentima dotičnog sveučilišta.

Navijačka stast dostiže vrhunac u ožujku kada počinje takozvano “ožujsko ludilo,” odnosno turnir na kojem sudjeluju 64 najbolje momčadi, koje podijeljene u četiri grupe igraju sistemom izravne eliminacije. Četiri pobjednika skupina sastaju se u završnom Final Four turniru. Obzirom na igračku nezrelosti i neiskustva igrača često se događa da puno jača ekipa dobije vrlo tijesno, pa čak i izgubi od, na papiru, puno slabije ekipe što cijelom natjecanju daje posebnu draž.

U posljednje vrijeme česta je pojava da najperspektivnji mladi igrači nakon svega jedne godine sveučilišta ili čak izravno iz srednje škole uđu u NBA ligu. Iako je nekolicina to uspješno napravila, na primjer Kobe Bryant i Kevin Garnett, za većinu se smatra da im je nedostatak kaljenja u sveučilišnoj ligi ostavilo dugotrajne negativne posljedice u igračkom razvoju, a njihov izostanak iz sveučilišnih momčadi umanjio je i kvalitet sveučilišne lige.

XS
SM
MD
LG