Linkovi

Račan zajamčio Bobetku da mu u bolnici neće biti uručena optužnica (14/11/02) - 2002-11-14


Haaški optuženik, umirovljeni general Janko Bobetko jutros je prevezen u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu. Tako je za sada okončana jedna od najvećih kriza Račanove vlade, jer general Bobetko, ne priznavajući haaški Sud, nije htio primiti optužnicu Tribunala, ali nije, unatoč lošem zdravstenom stanju i poodmaklim godinama, niti htio u bolnicu, bojeći se da ipak ne bude izručen den Haagu.

Stožeri za obranu digniteta Domovinskog rata su se već prijetili kako će i oružjem braniti Bobetka, a međunarodna zajednica je uvela Hrvatskoj puzajuće sankcije, uz oštro upozorenje da mora surađivati s Tribunalom.

Izražavajući zadovoljstvo zbog današnjeg raspleta, premijer Račan, koji je zbog toga odgodio planirani put u Skopje, izjavio je: “Vlada je danas donijela odluku da kompletan spis u slučaju generala Bobetka, zajedno s našim žalbama, upućenima Sudu u den Haagu, o kojima idućih dana treba odlučiti Žalbeno vijeće, kao i medicinsku dokumentaciju i mišljenje liječnika preko Ministarstva pravosuđa uputi Županijskom sudu na daljnji postupak.”

Novinare je pak zanimalo tko je premijer Račan, koji, kako sam kaže, slučaj Bobetko prepušta sudskim organima, a istovremeno mu daje pismeno jamstvo da mu neće biti uručena optužnica u bolnici. “Jamstvo sam dao isključivo u osobno ime, vođen isključivo zdravstvenim razlozima. Po onome što mi znademo, po uvidu koji mi imamo, general Bobetko ne može biti sposoban za nikakav postupak, pa niti u ovom slučaju. Međutim, mi očekujemo da u postupku, kojega će dalje voditi po našem Zakonu o suradnji sa sudom u Haagu Županijski sud, taj sud još jednom ustanovi generalovo zdravstveno stanje i, kao što znate, vjerojatno se otvori temeljem Članka 59. Pravila Suda u den Haagu postupak provjere od strane toga suda. Što je daleko bitnije, imamo obećanje – to podrazumijeva i njegov odlazak u bolnicu - da će general Bobetko surađivati i u tom procesu provjere.”

Liječnički konzilij od šest liječnika, koji brine o zdravlju generala Bobetka, odmah je po njegovom dolasku u KBC Dubrava priopćio kako se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

XS
SM
MD
LG