Linkovi

WP: Uznemiravajuće velika aktivnost u komunikacijama terorista (14/11/02) - 2002-11-14


S naslovnice Washington Posta saznajemo da američkae obavještajne službe smatraju da je tonska snimka s porukom Osame bin Ladena dio vrlo uznemiravajućeg porasta komunikacijskih aktivnosti terorista u posljednjih desetak dana. To se tumači, javlja Post, kao snažna indikacija da se planiraju novi napadi. Gledano unatrag, naime, količina uznemirujućih obavještajnih podataka dostigla je razinu kakvu je imala u tjednima prije prošlorujanskih napada na New York i Washington.

Što se same snimke Bin Ladenove poruke tiče, neki američki analitičari smatraju, kako piše Washington Post, da je bin Laden najvjerojatnije zdravstveno u vrlo lošem stanju, te ne šalje videosnimke jer ne želi da ga vide njegovi pristaše širom svijeta. Post navodi mišljenje jednog eksperta koji smatra da je formulacija poruke takva da se može smatrati pokretanjem ili odobrenjem neke terorističke akcije.

Christian Science Monitor piše o današnjem glasovanju demokrata za svoju čelnu osobu u Zastupničkom domu Kongresa. Ako sve prođe kako se očekuje, piše Monitor, Nancy Pelosi razbit će stakleni strop, nevidljivu barijeru koja je do sada stajala pred svakom ženom u Kongresu i postati prva žena - stranački kongresni čelnik. Pogled u prošlost, piše Monitor, pokazuje da je gotovo 13 tisuća osoba služilo u američkom kongresu od njegovog osnivanja u osamnaestom stoljeću, ali je među njima bilo samo 216 žena.

Nancy Pelosi dolazi iz obitelji političara - njezin je otac bio kongresni zastupnik od 1939. do 1947, a potom je 12 godina bio gradonačelnik Baltimorea. Njezin je brat, kasnije, također bio gradonačelnik tog grada. Sama gospođa Pelosi kaže da nije propustila niti jednu godišnju konvenciju Demokratske stranke otkako joj je bilo 12 godina.

A, kad već spominjemo gradonačelnike, jutrošnji New York times piše da tamošnji gradonačelnik Michael Bloomberg predlaže da se uvedu posebni porezi na dohodak onih koji u New Yorku rade, ali ne žive. Taj prijedlog sigurno neće povećati njegovu popularnost u susjednim općinama i zajednicama, ali, činjenica je da je gradonačelnik Velike Jabuke sučeljen s prognozom velikog proračunskog deficita slijedeće godine - čak 5 do šest milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG