Linkovi

Godine 2010. Hrvatska će biti očišćena od mina (14/11/02) - 2002-11-14


Prema dosadašnjim vještačenjima stručnjaka Policijske uprave Zadar utvrđeno je da je aktiviranje trenutnog tromblona uzrok eksplozije od čije je detonacije u subotu u Škabrnji teško ozlijeđeno četvero djece . Kriminalistička obrada koja je u tijeku odbacuje hipotezu o terorističkom aktu.

U Škabrnji, selu u zaleđu Zadra, do danas je od mina poginulo osam ljudi, od toga šest mještana, jedan pirotehničar i jedan pastir iz susjednog sela Nadina.

Po navodima policije do nesreće je došlo kada su djeca pronašla tromblonski projektil te se igrajući tom eksplozivnom napravom usljed bacanja izazvala eksploziju, kaže Sandra Poljak-Jurinčić, glasnogovornica Policijske Uprave Zadar, a o razmišljanjima da se radi o elementima terorističkog akta ističe: “Prema do sada utvrđenom činjeničnom stanju mi isključujemo takvu mogućnost i ne možemo sa sigurnošću potvrditi da se radi o naknadno bačenoj napravi".

U županiji Zadarskoj do sada je razminirano 18 milijuna 150 tisuća metara kvadratnih, a u idućoj godini planira se razminirati područje od 6 milijuna i 613 tisuća metara kvadratnih. Nevenka Marinović pročelnica je Upravnog odjela za obnovu i razvitak u županijskoj samoupravi Zadar te podsjeća kako su srpski pobunjenici za vrijeme rata u zaleđu Zadra ostavili veliki broj mina."Škabrnja je područje koje je bilo izuzetno minirano. U Škabrnji je do sada razminirano 4 milijuna kvadrata .Prema sadašnjim spoznajama i nakon obavljenih izviđanja Hrvatskog centra za razminiranje sumnjivim minskim područjem označeno je 1 milijun i 83 000 kvadrata na području Škabrnje" - kaže ova pročelnica Upravnog odjela za obnovu i razvitak u zadarskoj Županiji.

Republika Hrvatska ove će godine za razminiranje iz državnog proračuna utrošiti 226 milijuna i 262 tisuće kuna. Prema procjenama Hrvatskog centra za razminiranje, u Hrvatskoj je još preostalo 650 tisuća mina koje bi trebalo ukloniti. Hrvatski centar za razminiranje koji je ustrojen ‘ 98 . godine uspostavio je međunarodnu suradnju sa brojnim veleposlanstvima u Hrvatskoj. Samo je američka Vlada do sada donirala sumu veću od 7 i pol milijuna eura kako bi se ubrzao proces razminiranja.

Hrvatski centar za razminiranje sustavnim metodama upoznaje školsku populaciju o minama i zaostalim eksplozivnim napravama, tvrdi Ivan Čikara , predstojnik podružnice u Kninu, a o nedavnom tragičnom događaju u Škabrnji gdje je od eksplozije tromblona teško ozlijeđeno četvoro djece kaže: "Dosadašnji tijek policijske istrage ukazuje da su djeca stradala od trenutnog tromblona te ništa ne ukazuje da se radi o protupješačkoj mini. To područje je razminirano, nad tim područjem je izvršen stručni nadzor , a nastavak policijske istrage otkrit će na koji način je takvo jedno sredstvo došlo na taj prostor" - tvrdi ovaj brigadir Hrvatske vojske.

Plan razminiranja predviđa 2010. godinu kada će Hrvatska biti očišćena od mina.

XS
SM
MD
LG