Linkovi

Zastupnički dom usvojio prijedlog o domovinskoj sigurnosti (14/11/02) - 2002-11-14


Predsjednik Bush je kasno sinoć postigao značajnu pobjedu na putu prema osnivanju novog Ministarstva za domovinsku sigurnost. Zastupnički dom, u kojem republikaci imaju većinu, usvojio je revidirani zakonski prijedlog u tom smislu s 299 glasova ZA i 121 PROTIV, a očekuje se da će isto to učiniti i Senat.

Vjerojatno se radi o zakonskoj mjeri o kojoj se najžučnije raspravljalo od terorističkih napada 11. rujna prošle godine. Riječ je o planu predsjednika Busha da stvori sigurnosnu agenciju na razini ministarstva koja je ostao neusvojen zbog političkog spora među strankama. Verzija koju je predložila Bijela kuća usvojena je u Zastupničkom domu, koji su kontrolirali republikanci, u srpnju ove godine, no zapela je u Senatu, koji su tada kontrolirali demokrati, i to zbog uposleničkih prava 170 tisuća osoba koliko ih treba raditi za novo ministarstvo.

Nakon izbora početkom mjeseca, predsjednik je iskoristio svoje novo stečene političke ovlasti da izvrši pritisak na Kongres da završi taj posao. U utorak su se ključni zastupnici iz Demokratske stranke susreli s predstavnicima Bijele kuće kako bi se izradila konačna kompromisna verzija.

Čelnik republikanaca u Senatu Trent Lott odaje priznanje predsjedniku Bushu što je inzistirao da Kongres završi svoj posao. "Mnogi od nas su mislili kako ćemo u raspravi o tome ubrzo naići na probleme i otići svojim kućama neobavljena posla. Međutim, predsjednik je rekao 'ne, domovinska sigurnost nije samo pitanje izbora, domovinska sigurnost je stvar sigurnosti ljudi ovdje kod kuće. Učinit ćemo to. Ne smijete otići iz Washingtona prije negoli je to gotovo'. A mi smo rekli, 'da, gospodine predsjedniče, imate pravo, učinit ćemo tako'".

U Zastupničkom domu demokrati su inzistirali na tome da i revidirana verzija prijedloga ugrožava prava uposlenika. A kako možemo čuti u ovoj razmjeni mišljenja između demokrastkog kongresmena iz New Jerseya Franka Pallonea i republikanskog zastupnika iz Ohia Roba Portmana, republikanci se ne slažu s tim ocjenama.

Frank Pallone: Ne ide se dovoljno daleko da se zaštite prava uposlenika tako da mogu organizirano pregovarati o svojim interesima.

Rob Portman: On kaže da se time uništava pravo na organizirano kolektivno pregovaranje. To se uopće ne nalazi u tekstu. Dapače, u tekstu se takvo pravo jamči.

Zakonski prijedlog o domovinskoj sigurnosti sad odlazi na raspravu u Senat, gdje će uskoro većinu imati republikanci, i gdje će se o njemu konačno glasovati. Prije negoli je sporazum postignut, predsjednik Bush je pokušao pružiti uvjeravanja demokratima u Senatu i budućim potencijalnim uposlenicima novog ministarstva. "Prava uposlenika savezne vlade trebaju i bit će zaštićena u potpunosti u Ministarstvu domovinske sigurnosti. Svi uposlenici bit će prikladno tretirani i zaštićeni od diskriminacije. Muškarci i žene koji će raditi u toj agenciji trebat će čelništvo koje može djelovati brzo i odlučno, bez da bude uvučeno u beskonačne sporove".

Do ovog usvajanaja u Zastupničkom domu dolazi neposredno prije negoli će Kongres prestati s radom u starom sazivu i prije početka novog zasjedanja u siječnju sljedeće godine. Prije odlaska na odmor jučer su članovi Zastupničkog doma usvojili i kontinuiranu rezoluciju kojom se omogućava saveznoj vladi da financira svoje operacije do sljedeće godine. Novi saziv Kongresa bit će 108. po redu.

XS
SM
MD
LG