Linkovi

Sastanak izaslanika zemalja s Roga Afrike i predstavnika američke vlade (14/10/02) - 2002-11-14


Danas na Floridi počinje konferencija o jačanju suradnje u borbi protiv terorizma na Rogu Afrike. Kako izvješćuje Alisha Ryu, konferencija se podudarila s jačanjem strahovanja da teroristi al-Qaide planiraju nove napade u tom dijelu svijeta.

Organizatori konferencije, koja se održava na sveučilištu južne Floride, postavili su ambiciozni cilj – stvaranje konfederacije država Roga Afrike, koja će, uz pomoć Sjedinjenih Država, promicati sigurnost u regiji. Tijekom dvodnevnog skupa na Floridi, predstavnici četiri zemlje iz tog poručja – Džibutija, Etiopije, Eritreje i Somalije trebali bi se sastati s dužnosnicima američkog State Departmenta. Stephen Morrison, stručnjak za Afriku iz Centra za strateške studije u Washingtonu, kaže da je ova konferencija prvi korak u naporima na stvaranju nove političke organizacije za borbu protiv terorizma i bezakonja na Rogu Afrike:

"U novoj strategiji nacionalne sigurnosti, koju je predsjednik Bush objavio 17. rujna, kaže se da će Sjedinjene Države uspostaviti partnerske odnose sa zemljama izloženim infiltraciji terorističkih mreža. Rog Afrike posebno je izložen takvoj infiltraciji, tako da je ova konferencija zapravo korak u provođenju nove strategije."

Američki su dužnosnici potvrdili početkom tjedna upozorenje Interpola da teroristi al-Qaide planiraju nove napade na Rogu Afrike i drugdje. Vlada Sjedinjenih Država ističe da al-Qaida i druge terorističke organizacije već dugo koriste zemlje Roga Afrike i tamošnje vode za skrivanje, organiziranje i obuku svojih pripadnika. Ovo je područje prilično blizu Jemena, kojega Washington smatra “leglom terorista”. Gospodin Morrison iz Centra za strateške studije kaže da će zemlje Roga Afrike moći iskoristiti jačanje svoje strateške važnosti da bi od Washingtona tražile veću političku i ekonomsku pomoć. Međutim, Mustapha Hassouna, analitičar za regionalnu sigurnost sa sveučilišta Nairobija, upozorava da bi jačanje veza sa Sjedinjenim Državama moglo za neke lokalne čelnike biti politički riskantno. Prema njegovim riječima, mnogi muslimani na Rogu Afrike, kao i u drugim dijelovima istočne Afrike, i dalje sumnjaju u američke motive:

"Ukoliko Sjedinjene Države požanju rezultate u njihovoj borbi protiv al-Qaide i njenih operacija u arapskom svijetu, možda mogu spriječiti jačanje anti-američkog raspoloženja. S druge strane, ukoliko se situacija na Srednjem istoku ne bude razvijala povoljno za Sjedinjene Države, te vlade će vjerojatno postati mete anti-amerikanizma."

Drugi analitičar iz Nairobija, Johann Svensson, vjeruje da će američki napori da se regija pripremi za borbu protiv terorizma propasti ukoliko ne budu imali podršku naroda:

"Vjerujem da eventualnu integraciju mora pokrenuti sam narod, te da ona mora, prije svega, zadovoljiti potrebe stanovnika regije. Borba protiv terorizma je važna, no mislim da postoje i drugi prioriteti."

Organizatori konferencije u Sjedinjenim Državama priznaju da je prijedlog o regionalnoj konferederaciji na Rogu Afrike još u samom zametku. Ipak, nadaju se da će na konferenciji biti usuglašen barem “plan vizije”, koji bi mogao biti usavršen do sljedeće konferencije za oko godinu dana.

XS
SM
MD
LG