Linkovi

Žene među alatima (13/11/02) - 2002-11-13


Ne može se reći da je svakoj ženi san da električnom ručnom pilom pretvara daske i ploče iverice u police za knjige, ali rastući broj ih se rado laća alata i zalazi u donedavno tradicionalnu mušku domenu – kućni «sam svoj majstor».

Veliki lanci prodajnih kuća koji prodaju boje, lakove, drvnu građu i alate za amaterske i profesionalne majstore uočavaju taj trend već nekoliko posljednjih godina, ali, kako tvrde njihovi marketinški stručnjaci, sada on postaje sve jači i sve brži.

Ustvari, kompanija «Home Depot» već je prebrojala svoje mušterije i ustanovila da svakim danom pokraj polica u njihovim trgovinama prolazi sve veći broj žena. Kompanija «Roto Zip Tool» bila je preciznija u prebrojavanju i otkrila da su se u zadnjih godinu dana žene latile više projekata kućnih popravaka i obnove od muškaraca!

Proizvođači alata pokazuju da su i oni uočili isti trend. Premda još ne u masovnim razmjerima, mnogi alati već se nude u obličju prilagođenom ženskim kupcima. A kakvo je to obličje, sigurno se pitate! Prema stručnjacima kompanije «Black and Decker», žene prvenstveno traže alatke koje su ergonomične. Dakle – laganije za držanje, manjih ručki, općenito rečeno – spretnije.

Kompanija «Cable Porter» ustanovila je, između ostalog, da žene, kao korisici električnih alata, preferiraju intuitivne alate, jer su često tek početnice u «sam svojh majstor» radovima. Niti dizajn nije zanemariv element poželjnosti neke električne bušilice ili pile. Doduše, ne u ružičastoj boji, kao što su se osvjedočili na vlastitim propalim pokušajima neki manji proizvođači alata.

Recimo, «Roto Zip» je ustanovio da žene preferiraju njihove spiralne pile zato što ne postoji oštrica, nego se aktivni dio umeće kao drill u bušilicu, tako da uopće nema zubaca na koje se manje iskusni korisnik može porezati. Najpopularnije električne alatke u očima žena su bežični odvijači i bušilice, koji i jednostavnije popravke čine još lakšima i jednostavnijima.

Važan element u uključivanju žena u kućne popravke je televizijski kanal «Home and Garden Television». Zanimljivi projekti, te detaljni i dobro objašnjeni radovi daju zainteresiranim ženama predznanje potrebno već za sam ulazak u trgovinu alatima. A kada savladaju prvi popravak, kažu stručnjaci, s entuzijaznom se bacaju na slijedeći ... ali i na kupnju slijedeće električne alatke.

Jedna od kompanija specijaliziranih upravo za žene-kućne majstore je «Tomboy Tools» iz Denvera. Ta kompanija prodaje svoje proizvode, dizajnirane specijalno za žene, preko Interneta, ali i na kućnim demonstracijama, baš kao što to čini kozmetička kompanija «Avon» ili neki od proizvođača kuhinjske opreme.

XS
SM
MD
LG