Linkovi

Suđenje Miloševiću: Traže se nalazi kardiologa i psihijatra (13/11/02) - 2002-11-13


Nakon još jedne odgode u procesu Slobodanu Miloševiću sudsko je Vijeće zatražilo stručno mišljenje kardiologa i psihijatra o spremnosti optuženoga za nastavak suđenja.

Miloševićevo je suđenje ponovno odgođeno jer se optuženi u srijedu ujutro tužio ma izmorenost, nađen mu je visoki krvni pritisak te je predsjedavajući sudac Richard May objavio odluku sudskog Vijeća da mu se u roku od sedam dana podnese izvještaj kardiologa, a za dva tjedna i nalaz psihijatra.

Sudsko se Vijeće rukovodilo upozorenjem liječnika u UN jedinici za pritvor Scheveningen da su napori procesa, pogotovo unakrsno ispitivanje, utjecali na mentalno stanje optuženoga te će Milošević, osim kardiologu za visoki tlak, biti na provjeru poslat i specijalistu - psihijatru.

Oba će izvještaja stručnjaka odlučliti da li je Milošević spreman za nastavak procesa.

Kardiološki nalaz, zahtijevali su suci, mora sadržavati liječničku procjenu kada će optuženi opet moći pred suce. Kratko priopćenje iz Tribunala govori o "medicinskim razlozima" nove odgode procesa.

Odgoda je došla u vrijeme kada je svoj višednevni iskaz trebao početi zaštićeni svjedok, lider Srba u Hrvatskoj, inače osoba iz Miloševićevog najužeg kruga i, po nekim informacijama, čak i osumnjičenik za aktivno sudjelovanje u kampanji ratnih zločina. Ukratko, pokajnik.

Milošević je do sada bio bolestan četiri puta čime je izgubljeno 27 radnih dana. Sudsko je vijeće nekidan zatražilo mišljenje optužbe i pravnih zastupnika Miloševića o načinima kako se suđenje može olakšati, a da budu zadovoljeni i interesi procesa i zdravlja Miloševića.

Tužiteljstvo zastupa stav da je Miloševiću nužan odvjetnik, čak i po sili sudske odluke, dok su Miloševićevi pravni savjetnici zatražili optuženikovo privremeno oslobađanje dok se ne oporavi. Ovo je podržao i Milošević.

XS
SM
MD
LG