Linkovi

Kontrola dnevnog reda Kongresa - 'najopipljivija' posljedica republikanske pobjede (13/11/02) - 2002-11-13


Nakon što su republikanci na nedavnim izborima preuzeli kontrolu nad Senatom i povećali svoju većinu u Zastupničkom domu, predsjednik Bush je pozvao Kongres da usvoji njegove zakonodavne prioritete. Oporbeni demokrati se još oporavljaju od gubitka većine u Senatu. Već su, međutim, počele unutarnje borbe oko budućeg usmjerenja Demokratske stranke.

Izborne pobjede republikanaca jasno su pokazale da je Republikanska stranka dobila politički zamah. Predsjednik Bush i njegova stranka pokušavaju svoj uspjeh primiti bez pakosnog likovanja. No, predsjednik je jasno dao do znanja da izborne rezultate smatra pozivom Kongresu da usvoji njegove zakonodavne prioritete:

"Ukoliko se može reći da smo na ovim izborima dobili mandat od glasača, onda je to da su nam glasači pokazali da žele rezultate. Amerikanci žele da njihovi predstavnici u Washingtonu surađuju na usvajanju važnih zakonskih mjera, koje će im život učiniti boljim."

Demokrati se pokušavaju pregrupirati

Politički analitičari slažu se da su rezultati kongresnih izbora bili velika pobjeda i za samog predsjednika, koji je pojačao izglede za još jedan mandat. Njegova velika popularnost mogla bi navesti pojedine demokrate, koji razmišljaju o predsjedničkoj kandidaturi 2004, da odustanu od svojih planova.

Oporbeni demokrati sada se pokušavaju pregrupirati. Tragaju za novim čelnicima i novom političkom porukom biračima. Čelnik demokrata u Senatu Tom Daschle obećava kombinaciju suradnje i konfrontacije s republikancima: "Namjeravamo surađivati s predsjednikom na onim pitanjima za koja mislimo da je u pravu. No, zalagat ćemo se za naše principe kada budemo smatrali da on nije u pravu."

No, pitanje suprotstavljanja predsjedniku još bi dugo moglo mučiti demokrate. Liberali smatraju da se demokrati tijekom predizborne kampanje nisu dovoljno distancirali od predsjednika i da nisu istupili s dovoljno jasnom porukom glasačima. Umjereni demokrati, pak, vjeruju da bi povratak na odveć liberalne teme mogao i te kako koštati Demokratsku stranku.

DeFrank: Najvažnije - kontrola dnevnog reda Kongresa

Kratkoročno gledano, predsjednik i njegovi republikanski saveznici će, kada se Kongres sastane u novom sazivu u siječnju sljedeće godine, kontrolirati njegov zakonodavni rad. Tom DeFrank, šef washingtonskog ureda lista New York Daily News o tome kaže:

"Mogućnost kontroliranja dnevnog reda po kojem se raspravlja i odlučuje o raznim zakonodavnim inicijativama od odlučujuće je važnosti. U proteklih 18 mjeseci, Senat je bio u rukama demokrata, koji su uspijeli blokirati mnoge predsjednikove incijative, i to zato što su kontrolirali kalendar rasprava. Sada se predsjedniku pruža prilika da u sljedeće dvije godine on bude u ofenzivi."

Lightman: Puna kontrola vlasti znači i potpunu odgovornost za uspjeh

No, s većom odgovornošću dolaze i veće opasnosti. Kako republikanci kontroliraju sve re razine vlasti u Washingtonu, glasači će znati – koga treba smatrati odgovornim ukoliko stvari ne budu išle kako bi trebalo. David Lightman je politički analitičar dnevnog lista Hartford Courant. "Republikanci su preuzeli kontrolu. Što god da se dogodi u gospodarstvu, u ratu protiv terorizma ili na njujorškoj burzi – sve će se dogoditi dok su republikanci na vlasti i to bi zapravo moglo olakšati demokratima nastup na izborima 2004."

Do kraja ove godine, nekoliko utjecajnih demokrata trebalo bi odlučiti hoće li se kandidirati za predsjednika. Utrka za predsjedničku nominaciju mogla bi se pretvoriti u bitku između liberala i umjerenih demokrata za samu srž Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG