Linkovi

Manolić: Zamjenu je naredio Gojko Šušak (12/11/02) - 2002-11-12


Hrvatska je još 1991. godine znala da je židovsko groblje u Zagrebu minirala kontra-obavještajna služba Jugoslavenske narodne armije.

Jučerašnje svjedočenje bivšeg agenta KOS-a JNA, Mustafe Čandića u procesu suđenja Miloševiću, koji je izjavio kako je KOS u operacijama “Labrador” i “Opera” 1991. minirao židovsku grobnicu te planirao akcije protiv židovske zajednice u Zagrebu, izazvalo je ogromno zanimanje u hrvatskoj javnosti.

Tadašnji ravnatelj SZUP-a, Josip Manolić kaže: “Ništa tu nema novoga. Sve je to nama bilo poznato još 1991 godine. Međutim to je za jedan širi krug ljudi, kako se kaže, šokantna novost.

Čandić tvrdi da su i u hrvatskim službama djelovali KOS-ovci.

Josip Manolić: “Njegova tvrdnja da je u našim službama bila premražena KOS-ova služba je točna, ali je isto tako točno da smo i mi raspolagali sa njihovim agentima. Vi se sjećate oslobađanja Maksimirske vojarne i da smo mi tamo u arhivama našli šesdesetak agenata koji su radili za KOS u Hrvatskoj. To je bio jedan značajan fond njihovog potencijala s kojim su oni raspolagali ovdje.”

Željko Matić: Da li ste obavijestili židovske organizacije tko je minirao groblje?

Josip Manolić: “Oni su bili obaviješteni o tome jer je akcija već bila izvršena. Nije se moglo unaprijed znati šta oni ciljaju, koju će zgradu ili groblje oni uništiti.”

Željko Matić: Kako onda tumačite da se Hrvatska i nakon te obavijesti cijelo vrijeme optuživala za anti-semitizam?

Josip Manolić: “Kako tumačim,…sa jednom ipak dozom neažurnosti. Ako se na jednom objektu ili zbog jedne stvari počne optuživati, onda to kada se skine sa dnevnog reda treba prestati. Međutim, neki krugovi su dalje imali interesa da optužuju ovu vlast kao anti-semitističku.”

Željko Matić: Zašto su onda pripadnici grupe “Labrador” oslobođeni?

Josip Manolić: “Nisu oslobođeni, u tome i je stvar. Protuzakonito je izvršena zamjena, jer sud pod čijim su procesom oni već bili, nije dao odobrenje za tu zamjenu. Niti tužilac gospodin Nobilo nije bio obaviješten, niti sudac koji je vodio istragu, niti MUP koji je izvršio hapšenje te grupe. Znači, zamjena te grupe bila je protuzakonita, a sa određenim ciljem jer mi nismo dobili u zamjenu adekvatnu vrijednost koju smo mi dali, da se izrazim sa trgovačkim jezikom.”

Željko Matić: Sjećate li se tko je naredio zamjenu?

Josip Manolić: “Gojko Šušak i to preko noći. Kada su ujutro za to saznali organi obavještajne zajednice, policija i svi drugi nastalo je čuđenje, kao i kod suca koji je vodio istragu. Dakle, nasilnim putem preko jedne noći i jutra su bili pokupljeni i poslani u zamjenu.”

Željko Matić: Koga je Hrvatska dobila u zamjeni?

Josip Manolić: “Mi smo dobili Kikaša.”

XS
SM
MD
LG