Linkovi

Slučaj pretučenih hrvatskih Roma na Europskom sudu za ljudska prava (12/11/02) - 2002-11-12


Slučaj dvojice napadnutih Roma našao se pred Sudom za zaštitu ljudskih prava, nakon što nadležni u Hrvatskoj nisu učinili ništa da bi procesuirali poznate počinitelje.

Europskom sudu za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu upravo je predana tužba Europskog centra za prava Roma protiv Hrvatske a u ime oca i sina, žrtava napada skinheadsa.

Usprkos činjenici da su od napada na oca prošle dvije godine hrvatska policija i pravosuđe nisu uzeli u obzir relevantne podatke dostavljane od strane žrtava i njihove odvjetnice, kao i od Roma koji su također bili žrtvama sličnih napada sa strane iste skupine nasilnika.

Hrvatska policija nije provela adekvatan istražni postupak, kaže se u priopćenju Europskog centra za prava Roma.

Riječ je o slučaju kada je skupina skinheadsa u Zagrebu napala i divljački istukla Šemsu Sečića. Žrtva je završila u bolnici s teškim povredama ali i psihičkom traumom koja je završila živčanim slomom.

Usprkos inzistiranju žrtve i njezinih pravnih zastupnika, skupina očito znanih osoba koje su napale i Sečića i još neke Rome ostala je nekažnjena. Sečićev je sin Ševko također umakao skinheadsima nedaleko Kvaternikovog trga u Zagrebu, policiji je dao detaljan opis nasilnika što nije vodilo niti nastavku istrage a još manje uhićenju.

"Ukoliko Hrvatska i dalje zanemaruje ovakve napade i policija se pravi slijepa, nekažnjeni će skinheadsi nastaviti kampanjom mržnje i nasilja", komentirala je direktorica Europskog centra za prava Roma. Prema tužbi, Hrvatska je povrijedila međunarodnu konvenciju koja državu obavezuje na zaštitu manjina i sprečavanje nasilja, neljudskog ili ponižavajućeg ponašanja, kao i diskriminacije.

XS
SM
MD
LG