Linkovi

'Čisti teatar' - Bijela kuća o glasovanju iračke nacionalne skupštine (12/11/02) - 2002-11-12


Sjedinjene Države su preporuku iračkog parlamenta da se ne prihvati rezolucija Ujedinjenih naroda o razoružavanju Iraka nazvale “beznačajnom”. Bijela kuća je priopćila da je glasovanje bilo “čisti teatar”. Američka vlada čeka službeni odgovor Bagdada.

Nacionalna skupština, koja ima 250 poslanika, prepustila je konačnu odluku o rezoluciji UN-a državnom vijeću na čijem je čelu Saddam Hussein.

Irak do petka mora prihvati ili odbaciti rezoluciju Ujedinjenih naroda koja upozorava na teške posljedice ako se Bagdad odbije razoružati.

******

Dnevnik Los Angeles Times navodi da su Sjedinjene Države potajno obnovile suradnju s Kurdima u sjevernom Iraku.

Čelnik Patriotske unije Kurdistana izjavio je za Los Angeles Times da je uspostavljena nova vojna suradnja između Sjedinjenih Država i iračkih Kurda. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države će trenutno priskočiti u pomoć Kurdima ako Saddam Hussein pokuša zauzeti njihova uporišta na sjeveru Iraka.

U tom području, tvrde kurdski izvori, već se nalaze američki obavještajci koji pripremaju mogući američki napad na Irak.

******

Dnevnik New York Times javlja da Irak pokušava kupiti lijek protiv nervnih plinova.

List navodi riječi američkih dužnosnika koji tvrde da je Bagdad od jednog dobavljača u Turskoj naručio velike količine lijeka atropin i injekcija za ubrizgavanje tog lijeka.

Narudžba od milijun doza značajno prelazi količinu koji bi Irak trebao za svakodnevnu bolničku uporabu što navodi na zaključak da bi se lijek mogao uporabiti za zaštitu vojnika i civilnog stanovništva u slučaju da iračka vojska uporabi bojeve otrove.

Ne zna se koliko je doza atropina isporučeno Bagdadu, ako je uopće došlo do isporuke.

XS
SM
MD
LG