Linkovi

Irak pokušava nabaviti antidot za bojne otrove (12/11/02) - 2002-11-12


“New York Times” u jutrošnjem izdanju javlja da Irak pokušava kupiti antiodot za bojne otrove. Iračke su vlasti naručile velike količine antidota iz Turske, no – kako javlja “Times” – Washington vrši pritisak da do te prodaje ne dođe. Prema saznanjima, Irak je naručio milijun doza atropina, tvari koja blokira djelovanje bojnih otrova poput sarina i VX-a. Ova narudžba izazvala je zabrinutost da se Bagdad sprema upotrijebiti bojne otrove, te da stoga pokušava unaprijed nabaviti zaštitna sredstva za svoje vojnike.

“Sjedinjene Države potiho su obnovile tajnu suradnju s iračkim Kurdima” – piše jutrošnji “Los Angeles Times”. Prema kurdskim izvorima, agenti američkih obavještajnih službi provode niz misija na kurdskom teritoriju na sjeveru Iraka, uključujući pripreme za mogući napad na Sadama Huseina, postavljanje položaja za osluškivanje i testiranje jačine i operacija islamskih ekstremista povezanih s al-Qaidom. Washington je obećao Kurdima da će ih zaštititi ukoliko Hussein uputi svoje snage na kurdski teritorij – piše “Los Angeles Times”.

“Christian Science Monitor” prati začetke utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke za izbore 2004. Izgledi da će predsjednik Bush biti ponovno izabran bolji su nego ikada ranije, a demokrati tek tragaju za osobom koja bi se mogla nametnuti kao uvjerljivi protukandidat. Za sada je izbor prilično uzak. Demokratski čelnici u Senatu – Tom Daschle i Richard Gephardt nalaze se na udaru kritika zbog poraza demokrata na nedavnim kongresnim izborima; spominju se – ali ne vrlo odlučno – i imena nekih drugih članova Kongresa, a tu je i bivši dopredsjednik Al Gore, kojega se republikanci, kako sami kažu, nimalo ne boje – piše “Monitor”.

XS
SM
MD
LG