Linkovi

Suđenje Miloševiću: Bivši operativac KOS-a o akcijama 'Labrador' i  'Opera' (11/11/02) - 2002-11-11


Na suđenju Slobodanu Miloševiću, novi svjedok optužbe dao je neke veoma konkretne podatke o djelovanju srpske tajne službe u Hrvatskoj, poput miniranja židovskih grobova na Mirogoju. Optuženi Milošević je pak odbacio ideju da se njegovom zdravstvenom stanju pomogne imenovanjem odvjetnika, nastavljajući priču o “namještenom procesu”.

Nastavak procesa obilježio je svjedok optužbe Mustafa Čandić opisivanjem obavještajne aktivnosti JNA operacijama "Labrador" i "Opera". Miniranje židovskog dijela groblja Mirogoj sproveo je "Labrador" kako bi stvorio animozitet prema Hrvatskoj i tadašnju vlast oslikao kao profašističku. Operacija miniranja zagrebačke sinagoge je propala jer je skupina otkrivena i morala se povući u Beograd.

"Labradora" je naslijedila "Opera" - plan širenja dezinformacija, poput snimaka žrtava iz Vukovara prikazanih uz tumačenje da je riječ o masakriranim Srbima ili lažnog snimka razgovora dvojice HDZ-ovih dužnosnika o pozivanju Hrvata iz Srbije na preseljenje u Hrvatsku.

Svjedok je imenovao brojne visoke časnike obavještajne službe uključene u ove operacije.

U unakrsnom ispitivanju Milošević je naoružavanje Srba u Hrvatskoj opisao kao posao obavljen "po prijateljskoj liniji" a ne službenu akciju, potom je napao svjedoka optužbama da je ovaj agent austrijske obavještajne službe.

Proces Slobodanu Miloševiću nastavljen je nakon jednotjedne stanke uzrokovane optuženikovim zabrinjavajućim zdravljem. Suci su, tražeći načine da Miloševića poštede od dodatnih napora (jer je već postala praksa da je visok krvni tlak optuženikova reakcija na svakog svjedoka sa snažnom potvrdom navoda optužnice) zatražili mišljenje o olakšavanju procesa.

Tužiteljstvo je sugeriralo da se optuženome po sili zakona odredi branitelj koji bi mu asistirao u unakrsnom ispitivanju svjedoka. "Prijatelji suda" su u funkciji neformalnih Miloševićevih branitelja zahtijevali njegovo privremeno oslobađanje, dok se ne oporavi, da bez poteškoća i opasnosti po zdravlje nastavi proces.

Milošević, branitelj sebe samoga, odbio je sugestije Tužiteljstva riječima, "ova i druga strana predlažu oduzimanje mogućnosti da govorim nametanjem nekih advokata" i "nije mi potrebno da pomoćnici sjede uz mene", a što se tiče ideje "prijatelja suda" on ju je pozdravio, "od ove bitke i namještenog procesa ne bih pobjegao", garantirao je optuženi.

XS
SM
MD
LG