Linkovi

Tko je skrivao istinu o Srebrenici? - nastavak istrage u Nizozemskoj (11/11/02) - 2002-11-11


U Den Haagu i na televizijskim ekranima danas je počelo javno saslušanje na temu zbivanja u Srebrenici u srpnju 1995. i uloge nizozemskih plavih šljemova u tragediji. Istraga je organizirana kao bi se odgovorilo na pitanje: tko je skrivao činjenice o padu enklave?

Od danas pa dok se ne izreda tridesetak svjedoka, drugi je program nizozemske TV rezerviran za izravne prijenose javnog parlamentarnog saslušanja na temu događaja u Srebrenici u sprnju 1995. godine i uloge Dutchbata, nizozemskih plavih šljemova, nizozemskih vojnih i političkih vlasti kao i Ujedinjenih naroda u ovoj tragediji.

Parlamentarna je javna istraga sazvana kako be se raščistila zadnja neodgovorena pitanja.

U travnju ove godine, kako je poznato, nizozemski je Institut za ratnu dokumentaicju objavio iscrpnu analizu pada Srebrenice proglasivši najodgovornijima Ratka Mladića i njegovu vojsku, ali i brojne propuste, što Nizozemaca što međunarodne zajednice.

Izvještaj je bio uzrokom ostavke nizozemske Vlade kao i nekoliko najviših vojnih dužnosnika. Ono što Nizozemci žele postići ovom istragom jeste spoznaja tko je skrivao istinu o Srebrenici i zašto.

Prva su tri svjedoka potvrdila da im je od vrhova sugerirano zataškavanje podataka poput činjenice da su Nizozemci uzimali osobne isprave od Srebreničana. Učešće u razdjeljivanju muškaraca od žena - epizodi koja je prethodila masakru sedam do osam tisuća Srebreničana – svjedok Leen van Duijn opisao je "najboljim od svih loših rješenja", jer nitko nije očekivao "nacističku praksu", a još manje masovnu egzekuciju.

Drugi svjedok, Ron Ritten, snimio je hrpe muslimanskih žrtava da bi njegova rolica s filmom – iz još nerazjašnjenih razloga – kasnije bila uništena prilikom razvijanja u vojnom laboratoriju.

Saslušanje pred šesteročlanom parlamentarnom komisjom i, posredstvom televizije, nizozemskom javnošću, se nastavlja.

XS
SM
MD
LG