Linkovi

Film tjedna: Far From Heaven (10/11/02) - 2002-11-11


Julianne Moore, Dennis Quaid i Dennis Haysbert glume u melodrami napravljenoj u stilu pedesetih godina prošlog stoljeća, koja govori o odnosima i tajnama članova jedne obitelji i njihovih prijatelja, koje ih lako mogu uništiti.

Godina je 1957. i čini se da Cathy Whitaker živi rajskim životom. Cathy je domaćica s vrha američke srednje klase, koja živi u jednom od dobro stojećih prigradskih naselja u saveznoj državi Connecticut. Ima pametnu i dragu djecu, te zgodnog i uspješnog supruga, pa joj je jedina briga njihova prekrasna kuća i vlastito dotjerivanje.

Međutim, pod površinom takvog života, stvari su ipak, kako i naslov filma kaže, “daleko od raja”. Nakon otkrića tajnog života koji vodi njen suprug Frank, njen svijet se počinje rušiti.

Scenarist i redatelj Todd Haynes kaže da su mu inspiraciju za film Far From Heaven dale klasične hollywoodske melodrame snimljene tijekom pedesetih.

Julliane Moore pak kaže da ovaj film nije priča o pedesetima, već je napravljen u stilu filmova koje bi se snimalo u to doba - da je Hollywood imao hrabrosti progovoriti o vanbračnoj vezi bjelkinje i crnca, te o homoseksualnosti.

Iako njen lik Cathy mora proći kroz neka vrlo teška iskustva, Julianne Moore je ipak ne želi nazvati tragičnom figurom ove priče: "Sve ovisi o tome kako definirate tragediju. Ja preferiram tragediju koja se događa u obitelji, to je moja omiljena kategorija. Postoje druge velike tragedije, pune drame, no ja mislim da našu pozornost privlače priče o obiteljima te gradovima i svijetu u kojem žive. Vi vidite glavnu junakinju kako izdržava posljedice tragedije kroz koju prolazi, kako njen život prolazi kroz metamorfozu, što ponekad rezultira i dobrim, a ne samo lošim posljedicama."

Dennis Quaid igra ulogu Cathynog supruga Franka, koji postupno shvaća da je njegov život u tom braku promašen. "Radi se o življenju autentičnog života, i ako ne živite takav život, onda živite život koji nosi neku tajnu, i to je upravo ono što se događa mog liku. On se srami samog sebe, sve dok konačno ne prizna tko je on zapravo. Više nema nijekanja, sve na kraju izađe na vidjelo."

Scenarist i redatelj filma Far From Heaven Todd Haynes kaže da melodramatski stil pedesetih godina prikriva činjenicu da se glavni junaci nose sa suvremenim problemima:

"Radi se o vrlo običnim likovima. Ne kao što je to danas slučaj, kada je u filmu gotovo pa mora pružiti neku vrstu psihiloške procjene o tome što je lik naučio i na koji se način izmijenio kroz situacije kroz koje prolazi. Likovi u mom filmu su gotovo nijemi, vrlo obični ljudi. Oni su krhki i njima upravljaju kulturološke sile koje ih okružuju, kojima na kraju i podliježu. U mnogo čemu ne liče na nas, ne oblače se kao mi, ali su nam mnogo sličniji od likova koje nalazimo u današnjim filmovima."

U filmu Far From Heaven igraju još i Dennis Haysbert, koji glumi Raymonda, crnca s jednim djetetom, koji postaje Cathyn prijatelj i osoba kojoj se povjerava. Međutim, zbog mjesta i vremena u kojem žive, njihov odnos izaziva skandalozne priče.

Film je snimljen u stilu Technicolora, a glazbu je skladao Elmer Bernstein, čija se karijera proteže unazad sve dok pedesetih godina prošlog stoljeća.

XS
SM
MD
LG