Linkovi

Predsjednik Bush odao počast poginulim veteranima (11/11/02) - 2002-11-11


U Sjedinjenim Državama danas se obilježava Dan ratnih veterana. Ove je godine ovaj dan posebno posvećen sjećanju na desetine tisuća Amerikanaca koji su poginuli u ratu u Vijetnamu.

Predsjednik George Bush će danas u Bijeloj kući pozdraviti brojne ratne veterane, na prijamu koji se organizira njima u čast.

Predsjednik je također položio vijenac na Grob neznanih, na nacionalnom groblju Arlington, u blizini Washingtona. Predsjednik Bush je tom prilikom govorio i o Iraku te o ratu protiv globalnog terorizma. Još je jednom ponovio da se Irak mora razoružati, te naglasio da je rješavanje iračke opasnosti hitan zadatak za Sjedinjene Države i njihove saveznice.

Predsjednik Bush je naglasio potrebu nastavljanja rata protiv terorizma i suprotstavljanja prijetnji koju predstavlja irački čelnik Saddam Hussein.

"To je hitan zadatak za Ameriku i za svijet. Kako su jasno pokazali događaji od 11. rujna prošle godine, prijetnja koja se uvećava s druge strane zemljine kugle, može donijeti patnje na samo američko tlo."

Opasnost od Iraka je jasna, rekao je američki predsjednik i naglasio da se Bagdad mora odreći svog oružja masovnog uništavanja. Sjedinjene Države i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je gospodin Bush, odlučni su lišiti Irak posjeda ikakvog kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja.

Napori Iraka da proizvede i koristi oružja masovnog uništavanja očigledni su, rekao je predsjednik Bush, i treba im se suprotstaviti prije nego što Bagdad napadne druge. "Bude li vojna akcija postala neophodna za našu vlastitu zaštitu, ja ću tome posvetiti punu silu i moć američke vojske, i mi ćemo prevladati" - rekao je u obraćanju ratnim veteranima predsjednik Bush.

On je također naglasio da se Sjedinjene Države ne bore protiv iračkog naroda. "Mi nemamo nikakvih teritorijalnih pretenzija. Mi ne želimo stvoriti vlastito carstvo. Naša je zemlja predana slobodi i za nas i za sve druge."

U glavnom gradu Sjedinjenih Država, kao i u drugim gradovima i mjestima Amerike, održano je na stotine komemoracija za vojnike koji su poginuli u ratovima. Na komemoraciji koja se već nekoliko dana održava kod spomenika vijetnamskim veteranima u Washingtonu, otkrivenom prije 20 godina, dobrovoljci čitaju imena 58 tisuća Amerikanaca poginulih u tom sukobu.

Sjedinjene Države službeno obilježavaju Dan veterana 11. studenoga, na dan okončanja prvog svjetskog rata 1918. godine. Taj je dan poznat u svijetu i kao Dan sjećanja, a obilježava se u desetinama zemalja na svim kontinentima.

XS
SM
MD
LG