Linkovi

Pentagon i anti-američke predrasude u islamskom svijetu (11/11/02) - 2002-11-11


Jedan od glavnih izazova američkog Ministarstva obrane nije vojne prirodne, već je vezan s problematikom odnosa s javnošću, pogotovo onom u inozemstvu. Naime, Pentagon se često hvata u koštac s pitanjem kako se boriti protiv krivih predodžbi o američkom djelovanju u stranim zemljama? To je posebice slučaj u muslimanskom svijetu. Prošlotjedni incident u Indoneziji ukazao je na opseg problema.

Visoki dužnosnici obično se ne daju zbuniti pred novinarskim pitanjima, ali zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz izgledao je zbunjen i u nevjerici kada ga je indonezijski novinar zapitao jesu li Sjedinjene Države povezane s prošlomjesečnim krvavim terorističkim bombaškim napadom na otoku Baliju.

"To je potpuno nevjerojatna fantazija. Ne mogu zamisliti da bi itko razuman zaista u to povjerovao" - odgovorio je visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane.

Gospodin Wolfowitz je izjavio da su vjerojatni počinitelji napada na Baliju Al-Qaida i s njom povezane terorističke grupe.

U Indoneziji okrivljuju CIA-u

Iako gospodinu Wolfowitzu ideja o američkoj umješanosti zvuči više nego lakovjerno, optužbe da su Sjedinjene Države umješane u eksploziju na Baliju, kako izgleda, barem u Indoneziji, nisu potpuno neuobičajene.

Dnevnik New York Times u članku iz Jakarte javlja da mnogi među obrazovanom elitom ne vjeruju da Al-Qaida ili neka slična muslimanska organizacija stoji iza tog napada. Umjesto toga, piše New York Times, Indonezijci za napad okrivljuju američku Središnju obavještajnu službu - CIA-u.

U članku se nadalje kaže da neki Indonezijci vjeruju da su Sjedinjene Države upotrijebile eksploziju na Baliju da bi potakle Indoneziju da se pridruži mogućem ratu protiv Iraka.

Wolfowitz: Teroristi žele stvoriti razdor između Zapada i islamskog svijeta

Gospodin Wolfowitz povezuje iznenađujuće indonezijske optužbe s mnogo širom tezom koja se često čuje na Srednjem Istoku, prema kojoj je američki rat protiv terorizma u stvari "rat protiv muslimana", iako svi dokazi, kaže zamjenik ministra obrane, to opovrgavaju:

"On što me uznemiruje jest ideja da su Sjedinjene Države, navodno, na neki način, u ratu s muslimanima i islamom. Tokom devedesetih godina američka vojska je u pet različitih slučajeva došla u pomoć muslimanima.”

Visokim dužnosnici američkog Ministarstva obrane kažu da teroristi slijede ekstremnu i iskrivljenu verziju islama ne samo da bi opravdali ubijanje Amerikanaca već i potčinjavanje ostalih muslimana. Kako ukazuje gospodin Wolfowitz, teroristi se također nadaju da će lažnim infomacijama uspjeti unijeti razdor između Zapada i islamskog svijeta. Analitičari ističu da pojavljivanje nevjerojatnih optužbi, poput ove vezane za Bali, ukazuje da jaz postoji i da ga je teško premostiti.

XS
SM
MD
LG