Linkovi

Amerika želi da Irak izvrši obveze iz rezolucije UN-a, ali će nastaviti s planiranjem vojne akcije (10/11/02) - 2002-11-10


Visoki dužnosnici administracije predsjednika Busha žele da nova rezolucija Ujedinjenih naroda o Iraku poluči rezultat, ali ističu da Sjedinjene Države neće prekinuti planiranje moguće vojne akcije. Američka poruka glasi: Irak mora surađivati s inspekcijama oružja i razoružati se.

Američki državni tajnik Colin Powell kaže da će se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odmah sastati ako se pokaže da Irak ne surađuje s inspektorima za oružje.

Gospodin Powell ističe da će Sjedinjene Države sudjelovati u raspravi, ali je jasno dao do znanja da Washington ostaje spreman djelovati samostalno protiv Iraka, sa ili bez Ujedinjenih naroda. Prema njegovim riječima, Saddam Hussein ne bi trebao podcijeniti odlučnost Sjedinjenih Država niti snažnu poruku koju mu je jednoglasno uputilo Vijeće sigurnosti.

"Ovog puta nitko nije stao na njegovu stranu. Ovo nije slučaj kao prije četiri godine kada Rusija, Kina i Francuska nisu glasovale o tadašnjoj rezoluciji. Ovaj put svi su glasovali uključujući i Siriju, jedinu arapsku zemlju članicu Vijeća sigurnosti" - rekao je američki državni tajnik.

Powell: Vojni će plan ostvariti naš cilj

Gospodin Powell drži da Saddam Hussein zna da Sjedinjene Države planiraju moguću vojnu akciju premda nije potvrdio novinska izvješća da je predsjednik Bush odobrio detaljni ratni plan. "Naravno da se Pentagon priprema. Moje vojne kolege i njihovi civilni čelnici mnogo rade na mogućim planovima. Ja sam siguran da će plan koji pripreme ostvariti naš cilj."

Državni tajnik Powell nije želio prognozirati hoće li se Irak sam razoružati.

Rice: Vrlo sam skeptična

Međutim, savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condleeza Rice izjavila je da je glede te mogućnosti veoma skeptična: "Riječ je o režimu koji je u prošlosti često obmanjivao i varao. Ne trebamo trošiti vrijeme čekajući na to da pokažu kako ne žele surađivati."

Prema uvjetima rezolucije Vijeća sigurnosti, Irak ima rok do petka, 15. studenog da objavi hoće li surađivati. Gospođa Rice je naglasila da s Irakom neće biti nikakvih pregovora.

XS
SM
MD
LG