Linkovi

Dubrovnik - idealni grad za međunarodni filmski festival (10/11/02) - 2002-11-10


U svibnju sljedeće godine, Dubrovnik bi trebao dobiti svoj međunarodni filmski festival. Idejna začetnica ovog projekta je Ziggy Mrkić, predsjednica Dubrovnik Film Institutea - neovisne neprofitne kulturne organizacije sa sjedištem u Los Angelesu.

Dubrovnik je prekrasan grad koji zaslužuje svoje mjesto na svjetskoj sceni i bit će idealna lokacija za međunarodni filmski festival, kaže Ziggy Mrkić. Ova Australka hrvatskog podrijetla ima bogato iskustvo u svijetu filma – šest je godina provela radeći u holivudskim filmskim studijima, uključujući Touchstone i Walt Disney.

Svojem “dubrovačkom projektu” posvetila je posljednje dvije i pol godine. Kako kaže, ideju je dobila nakon posljednjeg posjeta Hrvatskoj, u kojoj je svojedobno živjela. Sada se njena ideja bliži realizaciji. U tijeku su – kontakti sa sponzorima. "Počinjemo od lokalnih kompanija. Već smo u kontaktu s nekoliko velikih hrvatskih kompanija. No, obratit ćemo se i stranim kompanijama, pogotovo onima koje svoje proizvode plasiraju u Hrvatskoj i Europi, kao što je Kodak. Željeli bismo također privući pažnju utjecajnih hollywoodskih filmskih časopisa, kao što su Hollywood Reporter i Variety."

Osim izvanrednom lokacijom, objašnjava Ziggy Mrkić, Dubrovački filmski festival nastojat će privući publiku kvalitetnim sadržajem. "Što se tiče sadržaja festivala, bit će internacionalan. To znači da ćemo prihvaćati filmove iz svih krajeva svijeta. Zanimaju nas već poznati, neovisni redatelji, ali i mladi talenti. Primjerice, rado bismo prikazivali Tarantina i Sofiju Coppolu – zanimljive avangardne redatelje. Želimo se koncentrirati na kvalitetne filmove, koji, ne samo da izgledaju dobro, već imaju i dobru radnju."

Naša sugovornica vrlo je ambiciozna i kada se radi o publici: "Pokušat ćemo privući međunarodnu publiku – ljubitelje filma, kritičare. Željeli bismo da festival u Dubrovniku nađe svoje mjesto među poznatim međunarodnim filmskim festivalima. Nadamo se da će za nekoliko godina na naš festival dolaziti utjecajni ljudi iz filmske industrije – ne samo iz Hollywooda, već i iz cijelog svijeta."

Uz traganje za sponzorima, organizatori festivala rade i na postavljanju svog web sajta, koji bi trebao zaživjeti tijekom ovoga mjeseca. Do sada, otkrila nam je naša sugovornica, Dubrovački međunarodni filmski festival dobio je i svoju prvu zvijezdu – interes za dolazak iskazala je glumica Marisa Tomei.

Predsjednica Dubrovačkog filmskog instituta Ziggy Mrkić nada se da će njen festival donijeti ne samo jedinstvene filmske doživljaje hrvatskoj i međunarodnoj publici, već i izvor zarade i novi prestiž Dubrovniku i Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG