Linkovi

Predsjednik Bush upozorio Irak da bez odgađanja ispuni uvjete iz rezolucije UN-a (9/11/02) - 2002-11-09


Predsjednik Bush je upozorio Irak da bez odgađanja ispuni uvjete iz nove rezolucije Ujedinjenih naroda.

U svojoj tjednoj radio poruci naciji, predsjednik je zatražio da Bagdad odmah omogući neograničen pristup međunarodnim inspektorima iračkog oružja. Predsjednik Bush je pozvao iračkog diktatora Saddama Husseina da uništi svoje oružje za masovno uništavanje bez oklijevanja i pregovaranja.

Predsjednik je, također, zatražio od Kongresa da u posljednjim danima aktualnog saziva surađuje s njim i pošalje mu na potpis prijedlog zakona o stvaranju Ministarstva domovinske sigurnosti.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je za arapsku televizijsku mrežu Al-Jazeeru da Sjedinjene Države ne žele rat protiv Iraka, ali da zadržavaju pravo na akciju u slučaju da Bagdad prekrši novu rezoluciju Ujedinjenih naroda.

Gospodin Powell je dodao da Washington nije predložio novu rezoluciju kao izgovor za vojni napad – kao što to Irak tvrdi – već da se Bagdad prisili na razoružavanje.

Upitan o pozivima Washingtona da se smjeni Saddama Husseina gospodin Powell je rekao da bi iračko odustajanje od programa oružja za masovno uništavanje bilo na neki način promjena režima u Bagdadu.

Bagdad je priopćio da će sljedećih dana objaviti prihvaća li novu rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se traži iračko razoružanje. Irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri izjavio je da su posljednje promjene u tekstu rezolucije, koje su zatražile neke članice Vijeća sigurnosti, osujetile američki cilj da se uporabi sila protiv Iraka.

Dužnosnici Arapske lige, koji su se okupili u Kairu, većinom pozivaju Irak da ispoštuje traženja Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG