Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o Iraku (8/11/02) - 2002-11-08


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju o Iraku kojom se Iraku naređuje da se odrekne oružja za masovno uništavanje. Novom rezolucijom inspektorima za naoružanje se daje mogućnost traganja za zabranjenim oružjima bilo gdje, uključujući predsjedničke palače iračkog predsjednika Saddama Husseina. Ako se utvrdi da Bagdad nije ispoštovao zahtjeve Ujedinjenih naroda rezolucija poziva na ozbiljne posljedice, ali se izrjekom ne spominje vojna akcija.

Bush: Posljednji test za Saddama Husseina

Predsjednik Bush je izjavio da je usvajanje rezolucije Ujedinjenih naroda o Iraku “posljednji test” da se Saddam Hussein razoruža bez odgađanja i pregovora. Kako javlja Scott Stearns, predsjednik Bush kaže da su Ujedinjeni narodi dali Saddamu Husseinu jasno i pravedno upozorenje da se odmah mora u potpunosti razoružati i uništiti svo oružje za masovno uništavanje:

"Njegova suradnja mora biti trenutna i bezuvjetna ili će se suočiti s najozbiljnijim posljedicama." Gospodin Bush izjavio je također da rezolucija Ujedinjenih naroda ne ograničava njegovu mogućnost da povede vlastitu koaliciju protiv Iraka ako inspekcije iračkog oružja ne poluče očekivani rezultat: "Sjedinjene Države su pristale da razmotre svaki materijalni dokaz s Vijećem sigurnosti, ali bez dovodjenja u pitanje našeg prava da poduzmemo akciju za obranu naše zemlje. Ako Irak u potpunosti ne ispuni ono što se od njega traži, Sjedinjene Države i druge zemlje razoružat će Saddama Husseina."

Predsjednik je dodao da je rješenje sadašnje krize već određeno. On kaže da će se razoružanje Iraka dogoditi, a na Bagdadu je da odgovori na pitanje kako će se to dogoditi. Gospodin Bush je rekao da bi mu mu više odgovaralo da Irak dobrovljno ispuni traženje Ujedinjenih naroda, ali je naglasio da je on spreman i za vojnu opciju.

Jedinstvu u svjetskoj organizaciji

Reagirajući na donošenje nove rezolucije o Iraku glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je rekao da ona šalje snažnu poruku Iraku da je svjetska organizacija ujedinjena oko pitanja iračkog razoružanja. Prema njegovim riječima lopta je sada u iračkom terenu i da Bagdad mora ispuniti što se od njega traži.

Čelnik inspekcija iračkog oružja Hans Blix izrazio je zadovoljstvo rezolucijom jer je njome ojačan mandat inspektora. Irački veleposlanik pri svjetskoj organizaciji je rekao da Bagdad treba proučiti tekst rezolucije prije nego što odluči hoće li je prihvatiti.

Britanski premijer Tony Blair je izjavio Irak ne bi trebao sumnjati da će biti silom razoružan ako se usprotivi volji Ujedinjenih naroda. Francuski predsjednik Jacques Chirac je rekao da jednoglasno donošenje rezolucije daje Iraku priliku da se mirno razoruža. Pozitivne komentare na novu rezolucije Ujedinjenih naroda dali su i povjerenik za vanjsku politiku Europske unije Javier Solana, te dužnosnici njemačke i izraelske vlade.

XS
SM
MD
LG