Linkovi

NYT: Odobren 'brzi' test na zarazu virusom HIV (8/11/02) - 2002-11-08


Kako saznajemo s naslovnice New York Timesa, američko Ministarstvo za kontrolu lijekova odobrilo je test za brzo dijagnosticiranje zaraženosti virusom AIDS-a. Test traje samo dvadesetak minuta, što će, tvrde stručnjaci, navesti mnogo više građana da se testiraju, čime bi se moglo usporiti širenje ove bolesti. Premda ovaj test nije prvi "brzi" test na tržištu, njegova je točnost oko 99,6 posto. Procjenjuje se, piše Times, da je oko 900 tisuća Amerikanaca zaraženo virusom koji izaziva AIDS, ali ih gotovo četvrtina to uopće ne zna.

Sa stranica Washington Posta saznajemo da se bivša supruga jednog od osumnjičenih washingtonskih snajperista već tri godine smrtno plašila da će ju on ubiti. Mildred Muhammad, koju su, zajedno s njezinom djecom, agenti FBI-ja sklonili na sigurno čim se ime Johna Muhammada pojavilo u istrazi, živi u jednom od predgrađa Washingtona, Clintonu. Sada je, u ekskluzivnom intervjuu Washington Postu, gospođa Muhammad rekla da vjeruje da je njegov ubilački pohod povezan s odlukom suda kojom je njoj dano puno skrbništvo nad njihovom djecom, u jesen, prošle godine. Ona čvrsto vjeruje da je glavni razlog njegovog dolaska na područje Washingtona bio da ubije nju i odvede djecu.

I, za kraj, jedna vanjskopolitička tema. Američka vojska gubi zamah u ratu protiv terorizma u Afganistanu, jer su se ostaci al-Qaide i talibana uspješnije prilagodili američkoj taktici, nego američka vojska njihovoj, izjavio je zapovjednik američkog združenog stožera Richard Myers, a prenosi Washington Post. General Myers kaže da se Pentagonu vodi rasprava trebaju li Sjedinjene Države izmijeniti svoje prioritete u Afganistanu i težište prebaciti s vojnih operacija na podršku obnovi zemlje. Kako ističe Post, za Pentagon to bi bila ogromna promjena, jer do sada je američka vojska izbjegavala akcije podrške izgradnji i stvaranju neke zemlje.

XS
SM
MD
LG