Linkovi

Ministarstvo domovinske sigurnosti prvi  prioritet predsjednika Busha (8/11/02) - 2002-11-08


Nakon što se zdušno borio za republikanske kandidate na izborima u utorak, predsjednik Bush sad se zalaže za dvostranačku suradnju u Kongresu. javlja da je predsjednik na prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izbora naglasio da je utemeljenje Ministarstva domovinske sigurnosti njegov prvi prioritet.

Predsjednik Bush je rekao kako je vrijeme da članovi obje stranke nešto učine. Napomenuo je da je to poruka koju su glasači uputili u utorak. "Mislim da je način da pogledamo ove izbore da kažemo da su glasači htjeli da se nešto učini. Mislim da vide kako su rizici veliki - rizici da budu u stanju pronaći posao ili rizici da domovina ostane sigurna".

Predsjednik je naglasio da su izbori prošli, ali da je prijetnja terorizma i dalje stvarnost."Najvažniji neobavljeni posao na Capitol Hillu jest da se stvori jedinstveno Ministarstvo domovinske sigurnosti".

Što se dugoročnih ciljeva tiče, predsjednik želi da se usvoje zakonske mjere o smanjenu poreza, energiji, troškovima medicinske zaštite za starije građane - dakle, pitanja koja bi mogla biti itekako bitna u predsjednikovoj kampanji za ponovni izbor.

Gospodin Bush, koji je na izborima 2000. godine pobijedio s vrlo malom prednošću, odbacuje tvrdnje da je njegov cilj u ovoj kongresnoj kampanji bio da potvrdi svoju pobjedu i dobije od Amerikanaca mandat. Umanjuje i značenja primjedbi da je on zaslužan za dobre rezultate koje su u utorak postigli republikanci. "Mislim da su kandidati pobijedili zato jer su dobri kandidati, ne zato jer su možda predsjednikovi prijatelji ili neprijatelji. Pobjede su ostvarene jer su kandidati uspjeli uvjeriti glasače da se mogu pouzdati u njihovu prosudbu".

Predsjednik je naglasio kako u ovom trenutku uopće ne želi razmišljati o predsjedničkim izborima 2004. godine, već da se želi oporaviti od upravo završene kampanje. Međutim, neslužbeno pripreme za njegovu kampanju već se odvijaju.

Ipak predsjendik se odredio prema tome koga bi izabrao za svog dopredsjednika u novoj kampanji. Izjavio je novinarima da bi to svakako opet bio sadašnji dopredsjednik Dick Cheney. "On je obavio odličan posao. Cijenim njegov savjet. Cijenim njegove prijedloge. Cijenim njegovo prijateljstvo. On je odličan dopredsjednik".

Gospodin Cheney ima problema sa srcem i nije pokazao interes da u budućnosti naslijedi predsjednika Busha na njegovom položaju.

XS
SM
MD
LG