Linkovi

EU savjetuje Hrvatskoj da odustane od kandidature za članstvo (6/11/02) - 2002-11-06


Jučer je veleposlanik Europske Unije u Hrvatskoj, Jacques Wunnenburger savjetovao Hrvatskoj da odustane od kandidature za članstvo u Europskoj Uniji koje je Hrvatska namjeravala podignuti u ožujku iduće godine. Wunnenburger je kazao kako će veliku ulogu u približavanju Hrvatske Europskoj Uniji imati rješenje slučaja generala Bobetka. Prije rješavanja tog slučaja, gospodin Wunnenburger ne očekuje nikakve pozitivne izjave u vezi sa Hrvatskom aplikacijom za članstvo Europske Unije.

Izjavu veleposlanika Wunnenburgera, danas je prokomentirao i Hrvatski premijer Ivica Račan: “Njegove izjave se očito uklapaju u trend političkih pritisaka na Hrvatsku. Nerijetko bazirane na osnovi da Hrvatska ne surađuje ili dovoljno ne surađuje sa sudom u Haagu. Što se tiče Hrvatske vlade mi smo naglašavali i da upravo otvorena pitanja rješavali smo i kanimo i dalje rješavati kroz suradnju sa sudom u Haagu. Ovakav politički pritisak, međutim, koji se vrši sa raznih strana iz političke Europe i šire iz svijeta, dakako, rađa određene štetne posljedice i po Hrvatsku i mi toga moramo biti svjesni.”

Hrvatska je već pod puzajućim sankcijama, priznao je premijer Račan, dodajući: “Ukoliko govorimo o puzajućim sankcijama, ja bih rekao da neke puzajuće štete Hrvatska već ima. Bez sumnje, od ocjene situacije u Hrvatskoj zavisi danas, u modernom svijetu i ponašanje biznisa, u poslovnim odnosima Hrvatske sa svijetom…Mi imamo, nažalost, već primjere da se gospodarski poslovi Hrvatske sa svijetom odvijaju u otežanim uvjetima i u otežanim financijskim uvjetima.”

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Mate Granić primjećuje da, osim slučaja Bobetko, Hrvatska treba ispuniti još neke uvjete: “To je novi ustavni zakon o zaštiti manjina, aktivnija regionalna politika, reforma pravosuđa i transformacija televizije u javnu televiziju. Prema tome, ono što on predlaže je realnost i odražava mišljenje većine članica EU.”

XS
SM
MD
LG