Linkovi

Hip hop - rock and roll današnjice (6/11/02) - 2002-11-06


Kultura mladih poznata pod imenom hip hop začeta je u urbanim američkim getima ali se njen utjecaj proširio na glazbu, umjetnost i modu po cijelom svijetu. Mnogi smatraju da je otac hip hopa nedavno ubijeni Jam Master Jay, član grupe Run-DMC, na čijem se sporovodu u New Yorku jučer okupilo nekoliko tisuća ljudi. Mike O’Sullivan javlja o jednoj novoj knjizi koja se bavi podrijetlom i razvojem ovog pokreta.

Hip hop je grub, ponekad uvrijedljiv a zna biti i nasilan. To je vrsta plesa, umjetnički stil, ali i stil oblačenja i govora koji je nastao u New Yorku prije tridesetak godina. Sam izraz hip hop koristili su diskjockeyi u njujorškim diskotekama. Hip hop je napoznatiji po svojoj glazbi koju su stvorli diskjockeyi u ranim hip hop klubovima, koja je sadržavala grebanje gramofonskom iglom po pločama, korištenje dijelova drugih skladbi te govornu muzičku formu poznatu pod imenom rap.

Kevin Powell, novinar koji se bavi muzičkim temama je zajedno s fotografom Erniejem Panicciolijem prikazao hip hop u knjizi nazvanoj Tri desetljeća hiphop fotografije.

"Uvijek sam govorio da hip hop pravi nešto iz ničega. Njega su stvorili siromašni mladi crnci i Amerikanci latinsko-američkog podrijetla u New Yorku tijekom 70-tih. Grad je tada bio u financijskoj krizi te nije bilo mnogo njima dostupnih rekreacijskih programa. Stoga su mladi doslovce uzeli ono što im je bilo pri ruci: boju u spreju, flomastere, kartone, gramofone, obiteljske kolekcije ploča i stvorili su ovu nevjerojatnu kulturu" - objašnjava Kevin Powell.

Jedan od modernih repera je i Eminem, bijeli pjevač rođen u Kansas Cityu i odrastao u predgrađu Detroita. Kevin Powell kaže da je hip hop kao glazbena forma i moda utjecao na mlade skoro svugdje: "Riječ je o mladim ljudima koji se osjećaju obeshrabreno ili nevidljivo i koji to pokušavajpromjeniti. Iako je stvoren prije mnogo godina u crnačkim i latino zajednicama, hip hop je prigrljen od strane ostalih američkih rasnih skupina, mladih bjelaca, azijata i indijanaca. Isto tako je prihvaćen u u Europi, Japanu, Africi i po cijelom svijetu. To je rock and roll današnjice."

Hip hop ima i svoju tamnu stranu. Tekstovi pjesama govore o , a neki kaži i veličaju, zločin, drogu i nasilje. Ta kultura ima svoj udio i u stvarnom nasilju. Rap zvijezde Tupac Shakur i Notorius B.I.G. su ubijene u razmaku od 6 mjeseci 1996. Godine. Kevin Powell kaže da je nasilje u muzici samo odraz nasilja u stvarnom životu: "Ako živite u geto okruženju naići ćete na nasilje, seksizam, oružje, ljude koji idu u zatvor ili izlaze iz njega. Sve te stvari će se odražavati i na kulturu koja se tamo stvara."

XS
SM
MD
LG