Linkovi

Republikanska većina i u Zastupničkom domu i u Senatu (6/11/02) - 2002-11-06


Republikanci su na jučerašnjim kongresnim izborima osvojili većinu i u Zastupničkom domu i u Senatu, što se smatra velikom pobjedom za predsjednika Busha. Predsjednik je, inače, iskoristio svoju veliku osobnu popularnost da bi tijekom predizborne kampanje podržao republikanske kandidate diljem zemlje. Glasnogovornik Bijele kuće nazvao je rezultate izbora povijesnima, jer predsjednikova stranka obično gubi mjesta u Kongresu na izborima koji se održavaju na polovini njegovog mandata.

Republikanci sada imaju 51‚ a demokrati 46 mjesta u Senatu. Ishodi utrka za preostala dva senatska mjesta još nisu poznati. Za republikance je bila ključna pobjeda u senatskoj utrci u Missouriju, gdje je Jim Talet osvojio pedeseto senatsko mjesto za Republikansku stranku. Nekoliko sati kasnije, u Minnesoti, republikanac Norm Coleman pobijedio je demokratskog kandidata za Senat, bivšeg dopredsjednika Waltera Mondalea. Među novoizabranim republikanskim senatorima je i bivša ministrica prometa Elizabeth Dole, supruga bivšeg senatora Boba Dolea, koja je odnijela pobjedu na izborima u North Carolini.

U Zastupničkom domu, republikanci su do sada osvojili 226 mjesta. Vjeruje se da će republikanska većina u oba doma Kongresa pomoći predsjedniku u ostvarivanju njegovih zakonodavnih prioriteta, uključujući osnivanje Ministarstva za domovinsku sigurnost, provođenje daljnjih smanjenja poreza i potvrđivanje sudaca koje je imenovao.

Na izborima za guvernere, koji su održani u 36 saveznih država, republikanci su osvojili važnu pobjedu na Floridi, gdje je predsjednikov brat Jeb Bush osvojio još jedan mandat. Republikanci su također ostvarili pobjedu u Teksasu, dok je u Californiji demokratski guverner Gray Davis pobijedio u neočekivano tijesnoj utrci protiv republikanskog kandidata Billa Simona. Demokrati su doživjeli neugodan poraz i u Marylandu, gdje je Kathleen Kennedy Townsend izgubila od republikanca Roberta Ehrlicha. Ovo je prvi puta u proteklih nekoliko desetljeća da su demokrati izgubili položaj guvernera u toj saveznoj državi.

Kako su prošli Amerikanci hrvatskog podrijetla koji su se natjecali na jučerašnjim izborima? Uvjerljivo su pobijedili članovi Zastupničkog doma, republikanac iz Kalifornije George Radanovich, te demokrati iz Ohia odnosno Indiane, Dennis Kucinich i Peter Visclosky.

Demokratkinja Janet Robert, koja se natjecala za Zastupnički dom Kongresa u šestom izbornom okrugu u saveznoj državi Minnesota nije uspjela poraziti svog republikanskog suparnika Marka Kennedya. Poražen je i republikanac iz New Yorka Anton Srdanović, koji se natjecao za Zastupnički dom Kongresa u izbornom okrugu koji obuhvaća Upper East Side na Manhattanu te dijelove Queensa.

Na lokalnoj razini, republikanac Anthony Perajica, odvjetnik iz Chicaga i bivši predsjednik Hrvatsko-američke udruge, pobijedio je na izborima za Upravni odbor Okruga Cook, nadzorno tijelo koje kontrolira javne troškove u najvećoj jedinici lokalne uprave u Sjedinjenim Državama.

Na kraju, treba istaći da je na izborima za Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država, u saveznoj državi Maryland, poražena Helen Delich Bentley, političarka koja je prije desetak godina, također na saveznoj razini, bila vrlo istaknut branitelj srpskih interesa u Americi, pogotovo srbijanskog ratnog napora da se stvori Velika Srbija. Hrvatske lobističke skupine u Sjedinjenim Državama uložile su posljednjih mjeseci znatan napor kako bi gospođa Bentley bila poražena.

XS
SM
MD
LG