Linkovi

Ostavka Harveya Pitta (6/11/02) - 2002-11-06


Sinoć je ostavku podnio Harvey Pitt, predsjednik Komisije za kontrolu burzovnog poslovanja, koji je mjesecima predmet kritika zbog jednog kontroverznog imenovanja na nadzornu funkciju koja prati poslovanje računovodstvenog sektora.

U pismu Bijeloj kući, gospodin Pitt navodi da su te kritike otežale obavljanje njegova posla, koji se sastoji u općoj kontroli poslovanja na američkim financijskim tržištima.

Predsjednik George Bush je prihvatio ostavku Harveya Pitta, no ne zna se je li predsjednik osobno od nje zatražio da napusti svoju funkciju.

Harveya Pitta kritiziralo se da je zatajio činjenicu da je William Webster, kojeg je imenovao čelnikom panela koji kontrolira poslovanje američkog računovodstvenog sektora, prethodno radio za jednu kompaniju koja je optužena za financijske malverzacije.

William Webster je također bivši direktor Središnje obavještajne službe, CIA, i Saveznog istražnog ureda, FBI.

Analitičari tvrde da je ova kontroverza negativno utjecala na rad Komisije za kontrolu burzovnog poslovanja, u trenutku kada se financijska tržišta još uvijek oporavljaju od niza računovodstvenih skandala, od kojih su najpoznatiji oni u firmjama Enron i WorldCom.

XS
SM
MD
LG