Linkovi

Demokrati optužuju republikance da su zastrašivali glasače u crnačkim i hispaničkim zajednicama (6/11/02) - 2002-11-06


Dužnosnici Demokratske stranke optužuju republikance da zastrašuju glasače u crnačkim i hispaničkim zajednicama u Sjedinjenim Državama. Glasnogovornica demokrata je izjavila da su se ova zastrašivanja odvijala na nekoliko načina - republikanski izborni dužnosnici verbalno su napadali latinoameričke glasače u saveznoj državi Teksas, a zabilježen je i slučaj u gradu Baltimoreu, u saveznoj državi Maryland, gdje su - po njenim riječima - republikanci dijelili letke u jednoj crnačkoj četvrti u kojima je bio naveden pogrešan datum održavanja izbora. Visoki republikanski dužnosnici ove su optužbe proglasili neutemeljenima i priopćili da demokrati pribjegavaju takvoj desperatnoj strategiji jer ime nedostaje ideja i vizije.

Po prvi put u američkoj povijesti jedan kandidat na izborima obećava svojim glasačima da će im služiti i s izdržavanja zatvorske kazne. Riječ je o bivšem članu Zastupničkog doma iz savezne države Ohio Jamesu Traficantu koji se na jučerašnjim izborima kandidirao kao neovisni kandidat. Svoju kampanju je provodio iz zatvorske ćelije u Pennsylvaniji, gdje izdržava svoju kaznu. I dok se ne očekuje da će pobijediti na izborima, demokrati se boje da će im oduzeti dio glasova, što bi moglo dovesti do pobjede republikanskog kandidata. Analitičari smatraju da kad bi gospodin Trafican i pobijedio na izborima, Zastupnički dom bi odbio prihvatiti ga u svoje redove. Inače ovo zakonodavno tijelo ga je isključilo iz članstva u srpnju nakon što je osuđen na osam godina zatvora zbog izbjegavanja poreza, korupcije i iznuđivanja.

Na Floridi izborni dužnosnici izražavaju zadovoljsvto i to ne zbog rezultat jučerašnjih izbora, već stoga što su oni preotekli bez problema, nakon poteškoća s važećim glasačkim listićima na predsjedničkim izborima prije dvije godine, kad je odluku o rezultatima donio Vrhovni sud. Dužnosnici iz ove savezne države su priopćili kako je novi kompjuterizirani sustav dobro funkcionirao, i zasad nije izvješćeno o većim problemima. Bilo je manjih problema, između ostalog i na dva mjesta u južnom dijelu Miamija gdje su glasovi za kandidata za guvernera Bill McBridea pripisani drugom kandidatu, odnosno sadašnjem guverneru Jebu Bushu.

XS
SM
MD
LG