Linkovi

CSM: Kada bi svi glasali, ishod bi bio isti (6/11/02) - 2002-11-06


Jutrošnje naslovnice američkih glavnih listova, - kako je i za očekivati -, uglavnom su posvećene izborima. Kako je jedna od glavnih predizbornih tema bila odziv, - točnije, apatija -, glasača, vrijedi izdvojiti napis iz bostonskog Christian Science Monitora, naslovljen "Kada bi svi glasali, ne bi li rezultat bio isti?"

"Niste glasovali? Ništa tragično," piše Monitor, "vaš glas ionako nije važan." Doduše, ne baš doslovce - nizak odziv glasača postao je ozbiljan problem, kaže Monitor, i dodaje: ako ishod primarnih, stranačkih predizbora za kongrese odlučuje manje od deset posto glasačkog tijela, onda to više nije demokracija, nego lutrija. Ali, istraživanja su pokazala da čak i kad bi svi glasači izašli na birališta, ishod bi uglavnom bio potpuno jednak.

Naime, kako Monitor navodi rezultate brojnih istraživanja, aktivni glasači ustvari vrlo dobro predstavljaju mišljenje čitave populacije. Čak i da je svaki glasač bio na biralištima u posljednjih 20 godina, ishod glavnih izbora bio bi isti - Ronald Reagan bi pobijedio na reizboru 1984, George Bush stariji bi isto pobijedio 1988, a Bill Clinton i 1992. i 1996. - možda s malo većom prednošću u glasovima.

Ista su istraživanja pokazala da usporedba aktivnih glasača i čitave populacije pokazuje da su glasači nešto konzervativniji od cijele populacije po pitanjima opće zdravstvene zaštite i zaštite okoliša dok je čitava populacija konzervativnija po pitanju prava na pobačaj, kao i homoseksualnosti u vojnim snagama.

A, kad smo već kod različitih segmenata populacije, u istom listu možemo pročitati da tema rat u Iraku DA ili NE dijeli stanovništvo po generacijskoj osnovi. ZA rat su, - suprotno prizorima iz šezdesetih i sedamdesetih, kada su mladi vodili antiratne prosvjede -, uglavnom mladi - u dobnoj skupini od 18 do 29 godina tri četvrtine ispitanika izjašnjava se u korist uporabe vojne sile protiv Iraka.

U oštroj suprotnosti je stav starijih od 65 godina gdje jedva trećina ispitanika podržava mogući rat protiv Iraka. Stručnjaci tvrde da su današnje mlade generacije vidjele rat samo iz perspektive Zaljevskog rata, koji je bio brz i efikasan, te relativno lišen gubitaka u ljudstvu. Njihovi roditelji i djedovi još se sjećaju mnogo krvavijeg rata u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG